Dette har vi god erfaring med.

Disse to tilstandene kalles epikondylitt og er en smertetilstand i albuen som skyldes overbelastning av senefester. Epikondylitt forekommer i to utgaver; såkalt tennisalbue som gir smerter på yttersiden av albuen og en såkalt golfalbue som gir smerter på albuens innside. Det er bare unntaksvis at det er tennis og golf som er årsaken til slike albuesmerter. Navnene indikerer hvilke idretter og bevegelser som disponerer for de to tilstandene, men de vanligste årsakene er langvarig og intensiv PC-bruk eller belastende og repetitive bevegelser i håndverkeryrker som elektriker, rørlegger og tømrer. Plagene oppstår ofte etter kortvarige, intense overbelastninger og kan derfor oppstå relativt akutt ved uvant belastning med vridende bevegelser som for eksempel ved bruk av skrujern, maling, snekring o.l. Det er ikke uvanlig at smertene kommer noen dager etter selve overbelastningen. Fordi smertene gjerne kommer litt brått er det fort gjort å tro at de vil gå over av seg selv. Hos noen gjør de selvfølgelig det, men det skjer rett som det er at personer har gått lenge med plagene før de oppsøker behandling.

Smertene arter seg gjerne som murrende verking på en side av albuen, gjerne med utstrålende smerter nedover underarmen mot håndleddet som noen ganger strekker seg helt ut i fingrene. Du kan føle deg nummen i samme område og kjenne deg stivere i muskulaturen som er involvert. Ved smerter på utsiden av albuen er det vanlig å finne muskelstramninger i de musklene som gjør at du kan strekke i håndleddet, mens ved smerter på innsiden av albuen er musklene som gjør at du kan bøye håndleddet som er affisert. I noen tilfeller kan smerten komme fra nakke og brystrygg. Stramninger og dysfunksjoner der kan påvirke hele bevegelseskjeden ut i skulder og arm og påvirker spenningsnivået i muskulaturen. Det vil derfor være viktig å avdekke og behandle også disse der hvor det er aktuelt. Albuen er også svært øm ved berøring rundt senefeste. Det er ikke uvanlig at det går utover funksjonen i hånden slik at hverdagslige gjøremål som å skjenke i en kopp eller å holde en kopp kan by på utfordringer, og arbeid som involverer hånden kan bli problematisk.

Du bør for en periode unngå aktivitet og belastning som gir smerter. Ved mer langvarige plager vil det være viktig å fortsette å bruke armen og å være aktiv, men unngå de spesielle bevegelsene som utløser smerte. Prognosen er aller best ved akutte tilstander med klar utløsende årsak og rask avlastning eller behandling. Det er derfor lurt å oppsøke vurdering og behandling raskt for å unngå at plagene blir kroniske.

Alikevel kommer mange av våre pasienter etter langvarige plager, der gjerne andre terapeuter har vært oppsøkt allerede.  Akupunktur og laserterapi øker sirkulasjonen i området, gir en smertelindrende effekt, minsker muskelstivhet og demper negative betennelsesreaksjoner.  Vi kombinerer evt med taping og/ eller lokalbehandling med urter som f eks Arnica montana.

Vårt mål er alltid bedring i løpet av relativt kort tid