Svangerskapskløe rammer et mindretall gravide, omtrent 5% av alle gravide plages. Noen hudplager er knyttet til svangerskapet og oppstår i den forbindelse, men man kan også oppleve at hudlidelser som eksem og psoriasis kan oppstå, forverres eller komme tilbake under en graviditet og gi plager med kløe.
Man tror årsaken til vanlig svangerskapskløe er hormonforandringer, og at huden over magen må strekke seg kraftig når babyen vokser. Kløen starter ofte på magen, men man kan ha det overalt på kroppen. Kløen kan være alt fra mild til så kraftig at det blir vanskelig å få sove om natten. Det er vanligst i tredje trimester, men noen opplever at det begynner allerede i første trimester. De som venter tvillinger eller flerlinger er mer utsatte.
Andre hudplager som kan oppstå i tillegg til ‘normal’ svangerskapskløe er
- Polymorf svangerskapsdermatose (også kalt PUPP eller PEP) gir en intens kløe på magen og kommer i tredje trimester. Kan gi et utslett, men ofte er området rundt navlen fritt for utslett. Sykdommen er ufarlig for mor og barn og blir borte etter fødselen.
- Svangerskapspemfigoid er en sjelden hudsykdom som kommer i andre halvdel av svangerskapet. Intens kløe, som kan komme før et utslett. Barnet påvirkes ikke og sykdommen går sakte over etter graviditet.
- Østrogenavhengig angioødem er en sjelden tilstand hvor østrogen fører til ringformet utslett og kløe. Sykdommen blir gradvis borte etter graviditet.
Siden kløen forsvinner normalt sett kort tid etter fødsel tenker mange at det er snakk om bare å holde ut. Imidlertid kan det være veldig plagsomt, og forstyrrer den søvnen i tilegg er det fort gjort å bli ekstra sliten. Homeopati og akupunktur er skånsomme behandlingsformer og egner seg derfor godt under svangerskapet.