dreamstime_xl_37766676Smerter i forbindelse med menstruasjonen er en velkjent og slitsom plage for mange kvinner. For 10% er smertene så kraftige at de må holde seg hjemme fra skolen eller jobben den første dagen av menstruasjonen. Vanligvis starter smertene få timer før, eller samtidig med blødningen, og kan vare i 1-2 dager. Smertene kjennes gjerne som kramper i nedre del av magen og som verk i korsryggen, enkelte kjenner det også nedover lysken og på innsiden av lårene. Noen opplever at smertene kommer sammen med andre former for uvelhet som kvalme, hodepine og irritabilitet.

Oppstår plagene under og like etter puberteten kalles det primær dysmenoré. Oppstår tilstanden etter at du har hatt normale menstruasjonssmerter over lengre tid kalles det sekundær dysmenoré. Ved sekundær dysmenoré starter smertene typisk flere timer eller dager før blødningen, og de blir ofte bedre når menstruasjonen starter.

Smertene forårsakes av kraftige sammentrekninger i livmorveggen og at nervefibrene i livmoren har en økt følsomhet for smerte. Forskning viser at kvinner med smertefull menstruasjon har høy konsentrasjon av prostaglandiner i menstruasjonsblodet og i slimhinnen i livmorveggen. Sekundær dysmenoré er ofte en følge av sykdommer eller irritasjoner i slimhinnen, men tilstanden kan også forekomme uten at man finner noen årsak.

Vanlig behandling består oftest av smertestillende og betennelsesdempende medikamenter eller kunstig hormonell påvirkning (f eks p-piller). Vi opplever at mange ønsker et naturlig alternativ til dette og da kan akupunktur, gjerne i kombinasjon med homeopati, være et godt alternativ. Akupunktur benyttes i hovedsak for å redusere menstruasjonssmertene, men også plager relatert til menstruasjonen som f eks hodepine, kvalme og ryggsmerter. I starten gis behandling gjennom hele syklusen – før, under og etter menstruasjon.