dreamstime_xl_48771873Riktig balanse mellom omega-3 fettsyrer og omega-6 fettsyrer er viktig for å opprettholde en god helse. Ved hjelp av en enkel blodprøve er det mulig å få testet fettsyrebalansen. En slik test gir informasjon om innholdet av de forskjellige fettsyrene i kroppen, og gjør det mulig å skreddersy individuelle anbefalinger i forhold til hvor mye omega-3 hver enkelt bør få i seg gjennom kosten og eventuelt som tilskudd. Omega-3 og omega-6 er grupper av ulike fettsyrer. disse fettsyrene er essensielle, som betyr at kroppen ikke kan produsere dem selv og at vi derfor er avhengig av å få dem i oss gjennom kosten. Både omega-3 og omega-6 fettsyrer er  forløpere til viktige hormonlignende signalmolekyler i kroppen som kalles eikosanoider. Disse har ulike egenskaper og funksjoner i kroppen som utfyller hverandre, og kroppen trenger begge deler.

Utfordringen er at det de siste 40-50 årene har skjedd store endringer i kostholdet vårt, noe som medfører at vi får i oss for mye omega-6 og for lite omega-3. Kostholdet vårt har aldri tidligere inneholdt så store mengder omega-6 fettsyrer som det gjør nå. Stadig mer av maten vi spiser er bearbeidet, og bruken av bearbeidede planteoljer som f.eks. soya, mais og solsikke er økende både i matlagning og til matproduksjon. Kraftforprodusentene benytter seg av de samme plantematerialene når de produserer kraftfor til industriell kjøttproduksjon og til fiskeoppdrett. Omega-3 tåler mindre enn omega-6, så selv om maten vi spiser inneholder omega-3 får ikke cellene nyte godt av fettsyrene hvis disse blir ødelagt under bearbeiding til ferdigmat. Studier viser at vi i gjennomsnitt har så mye som 15 ganger mer omega-6 som omega-3 i kroppen, mens det anbefalte forholdet er 2:1.

Ubalanse mellom omega-3 og omega-6 er drivkraft i utviklingen av mange livsstilsrelaterte helseplager, og kan knyttes opp mot forskjellige ugunstige helsevirkninger som

  • økt betennelsesnivå i kroppen
  • ømme og stive ledd
  • muskelsmerter
  • konsentrasjonsvansker
  • svekket immunforsvar
  • redusert stoffskifte
  • spenninger og uro
  • hudproblemer
  • søvnproblemer
  • humørsvingninger

Det er ikke bare balansen mellom omega-3 og omega-6 som er viktig. Hver av disse gruppene inneholder flere ulike fettsyrer, og den innbyrdes balansen mellom disse er også av betydning når det gjelder hvilke tilskudd som er best egnet til å optimalisere resultatene.

Pris: 1650.- inkl tolking og veiledning

Les mer:

Det er ikke ett fett – om omega 3 og fettsyrer