Mange mennesker har en mistanke om at det er noe i kostholdet deres som bidrar til plager de sliter med, og noen har gjerne også en klar formening om hvilke matvarer kroppen deres reagerer på. Legen tester vanligvis for straksallergier og cøliaki, noen ganger for laktoseintoleranse. Hvis alle prøvene er normale, får man ofte beskjed om at man tåler ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????alle matvarene og at det ikke er noen grunn til å holde seg unna dem. Mange vil gjerne tro på det og forsøker å spise maten de trodde de reagerte på, men må etterhvert gi seg pga plager eller fortsetter likevel til tross for plager.  Hvordan kan det ha seg at man reagerer på maten til tross for at alle prøvene er normale?

Det finnes ulike måter kroppen kan reagere på mat på. I dagligtalen er det vanlig å forveksle matallergi og matintoleranse. En klassisk matallergi kjennestegnes vanligvis av en ganske umiddelbar og sterk reaksjon. Matintoleranse skyldes senallergiske reaksjoner som kommer i løpet av timer til dager,  og er ikke utelukket selv om de øvrige prøvene er normal.  Matintoleranse kan enklest forklares som en unormal reaksjon på spesielle matvarer, og kan gi seg utslag som ulike plager og symptomer. Det mest nærliggende er gjerne å tenke på symptomer fra mage-tarm, slik som smerter, ubehag, luftplager, romling, diaré eller forstoppelse. Over halvparten av personer med irritabel tarm angir at symptomene er relatert til inntak av ett eller flere matslag. Matoverfølsomhet kan også bidra til symtpomer fra andre organsystemer slik som hud, nervesystem, luftveier og muskel-og skjelettsystem. Eksempler kan være:Angst, betennelser i ledd og musklatur, luftveisproblemer, konsentrasjonsvansker, sengevæting, oppblåsthet, utmattelse, nedstemthet, hodepine, hyperaktivitet, betent tarm, søvnløshet, kløende hud, søvnforstyrrelser, ødem (vannoppsamlinger), vektproblemer m.m. 

Matintoleransetestene er av høyeste kvalitet.

Vi benytter oss av tester fra Cambridge Nutritional Sciences i Storbritannia, som er en av de ledende bedriftene innenfor dette området. Testene er svært nøyaktige og vil påvise eventuelle IgG antistoffer for en rekke forskjellige matvarer. 
?????????????????????????????????????????????????????????????????I likhet med allergitester som utføres hos fastlegen viser blodprøven bare nivåer av antistoffer i blodet. Utslag på prøven behøver altså ikke å være forbundet med en faktisk reaksjon. Det kan imidlertid gi en klar mistanke. For å bekrefte eller avkrefte matreaksjoner bør man derfor forsøke en eliminasjons-provokasjonsdiett der man først unngår alle de mistenkte matvarene og deretter reintroduserer en om gangen. Utredning og oppfølging bør derfor gjøres i samråd med en kompetent terapeut.

Vanligvis tester vi:

Test  80 skandinavia Tester for 80 matvarer.
Tilpasset et skandinavisk kosthold.
Pris 2850,-
Test 200 Vår mest omfattende test som dekker 200 matvarer. Pris 3550,-
 Hva tester vi for? 80 matvarer 200 matvarer
 
 Les mer:

CSAPx2 avføringsprøve

Irritabel tarm – IBS

Colonterapi

Colon-hydro-terapi

En sunn tarm er en glad tarm – om magefølelsen og tarmhjernen