Akillessenen er den tykke senen på baksiden av leggen som fester leggmuskulaturen til hælbenet. Den er en av de kraftigste og sterkeste senene i kroppen. På grunn av sin lokalisasjon utsettes den for enorme krefter, spesielt ved fysiske aktiviteter som løping. Akillestendinose er en vanlig belastningsskade. Hovedsymptomet er vedvarende smerter og stivhet i selve senen, hælen og nedre del av leggmuskulaturen ved aktivitet og belastning. Vanligvis sitter smerten 2 til 6 cm ovenfor hælbeinet. Det vil som regel være smertefullt og klemme på senen og man vil kunne kjenne fortykkelser og forandringer i senens konsistens sammenlignet med en frisk sene. Iblant kan det også være synlige klumper og ujevnheter i senen.
Det er typisk at smertene kommer ved belastning. De vil gjerne avta noe under aktiviteten, for så å forverres etterpå. Stivhet i akillessenen kan vedvare i timer til dager etter en treningsøkt. En kan også oppleve stivhet om morgenen og etter perioder uten noe særlig aktivitet. Ved fremskreden tilstand er det også smerte i hvile.
Smerter i akillesen skyldes som regel langvarig eller gjentatt belastning. Det forekommer ofte hos utrente personer som begynner å trene for mye/intensivt, og hos trente utøvere som bytter underlag/skotype eller starter for intensiv trening etter perioder med treningsfri. Løpere som pronerer (innoverdreiing av foten) og supinerer (utoverdreiing av foten) får økt sideveis belastning av senen, noe den ikke er bygget for og det kan bidra til smerter i senen. Risikoen for å utvikle betennelse og slitasjeforandringer i og rundt akillessenen er større når du blir eldre.
Ved gjentatt overbelastning uten tilstrekkelig restitusjon over lengre tid vil senens elastisitet og evne til å tolerere belastning bli redusert. Det kan oppstå små rifter i senen som gir mikroskopiske blødninger. Blodet skaper irritasjon, og det oppstår en betennelse (inflammasjon). Generelt dårlig blodforsyning til sener og bindevev, og spesielt akillessenen, kan bidra til å forsinke helbredelse. De fleste som har problemer med akillessenen har også stramninger i leggmuskulaturen slik at denne blir forkortet. Akupunktur og laserterapi kan stimulere sirkulasjonen lokalt, løse opp forkortet muskulatur og dempe smertene og vil på denne måten kunne bidra til å lindre en smertefull og trøblete akilles. Behandlingen har som mål å komme raskest mulig tilbake i normal aktivitet ved å begrense provoserende aktiviteter og gjenopprette normal funksjon.