Se også Triggerpunktakupunktur

Vi er spesialister på akupunktur og behersker mange forskjellige teknikker som vi gjerne kombinerer til ditt beste.  Er du skeptisk til stikk eller smerte, les videre i artikkelen om laser-nåler

Akupunktur er en anerkjent kinesisk behandlingsform som har eksistert i århundrer, og som benyttes ved en rekke ulike lidelser. Akupunktur er basert på tradisjonell kinesisk medisin (TKM). Innen TKM baserer behandlingen seg på helhetsbildet og ethvert symptom, enten det viser seg fysisk eller psykisk, blir tatt hensyn til når du får akupunkturbehandling. Hver pasient får individuell tilpasset behandling. Akupunktur lar seg fint kombinere med annen type behandling.

Ved hjelp av nålestimuli blir kroppen hjulpet til å komme i bedre balanse. Under akupunkturbehandlingen settes syltynne nåler i ulike akupunkturpunter på kroppen. I TKM har vi i underkant av 400 slike punkter spredt i et system over hele kroppen. Akupunkturpunktene ligger på energibaner eller meridianer. Er energien i ubalanse kan dette gi ulike symptomer eller plager. Akupunktur kan være med på å gjennopprette energibalansen i kroppen. Denne energien kalles gjerne for Qi, og er sammen med Yin og Yang ett av de mest grunnleggende begrepene innenfor TKM.

Første gang du er hos oss har vi en grundig samtale hvor vi sammen går igjennom plager og symptomer du ønsker hjelp for. Det vil da ofte være lettere for oss å kunne anslå hvor mange behandlinger du sannsynligvis bør ha. Vi vil også kunne gi råd og veiledning i forhold til egen helse, bl.a. når det gjelder kosthold og balansen mellom hvile og aktivitet, kosthold osv.

Til behandlingen benytter vi primært akupunkturnåler, men også laser,kopping, moxa, triggerpunktbehandling, elektroakupunktur og andre nyere og mer vestlig inspirerte teknikker er aktuelle.

barn og andre med “nåleskrekk” brukes primært laser for å stimulere punktene.  Dette er helt smertefritt og gir minst like god effekt på mange tilstander.

Hva kan akupunktur benyttes ved?

På klinikken oppsøkes vi av pasienter med mange ulike plager av både akutt og kronisk art – kvinner, menn, barn og tenåringer.

Mange pasienter kommer for stress. Enten som hovedproblem eller som et tilleggsproblem.  Akupunktur kan være nyttig for å hjelpe til å roe ned stressresponsen i kroppen. Se videosnutt

Følgende tilstander er blant de vanligste hvor akupunktur blir benyttet       (WHO-publikasjonen Acupuncture: Review and Analysis of Reports on Controlled Clinical Trials.)

Smertetilstander:
Hodepine, kroniske smerter i muskel-skjelettsystemet (f.eks. lumbago, smerter i nakke, skulder, albu, håndledd, fingre, ryggrad, hofte, knær, ankler, føtter og tær) og leddplager.

I Vesten er kanskje akupunktur mest kjent for å benyttes til å lindre smerter, men akupunktur har et langt bredere anvendelsesområde enn det.

Neurologiske tilstander
Hodepine, migrene, neuralgier (f.eks. trigeminusnevralgi), Bells paralyse (perifer fascialisparese).

Luftveisplager
Allergisk rhinitt, akutt og kronisk sinusitt, akutte symptomer på betente mandler og halsbetennelse (i tillegg anbefales evt antibiotika), bronkial astma.

Fordøyelse
Mange funksjonelle og psykosomatiske forstyrrelser kan behandles med akupunktur; Kvalme og oppkast etter operasjon og cellegiftbehandling, for mye eller for lite magesyre, forstoppelse, diare, irritabel tykktarm, gallesten.

Tilstander i urinveier og genitalia
Hovedsakelig funksjonelle eller psykosomatiske problemer. F.eks. inkontinens, enuresis, urinretensjon, blæresten, impotens, mannlig infertilitet, sædkvalitet, (kronisk blærekatarr hos kvinner, står ikke på WHOs liste, men er dokumentert i Norge)

Gynekologiske forstyrrelser
Menstruasjonssmerter, premenstruelle spenninger, kvinnelig infertilitet, svangerskapskvalme, feil fosterstilling, hjelp til smertelindring og igangsetting av veer, mangelfull melkeproduksjon etter fødsel.

Hjerte/kar-tilstander
For lavt og for høyt blodtrykk, psykosomatiske hjertesykdommer, lindring av smerte ved hjertekrampe.

Lettere psykiatriske tilstander
Lettere depresjons- og angsttilstander, søvnløshet, ulike stresstilstander.

Avhengighetsproblemer
Tobakksavhengighet, alkoholavhengighet, overdreven spising. Gjelder både hjelp ved avvenning og abstinensproblemer som uro, nervøsitet, overdreven appetitt osv.

Sanseorganene
Menières syndrom, tinnitus, smerter i øret.

Kilde akupunktur.no

Se også WHO