Første trimester av et svangerskap er en helt spesiell periode både for deg og for det kommende barnet. For babyens del skjer hele organutviklingen i denne perioden, mens du som mor gjerne gjennomgår hormonelle endringer som er fullt på høyde med puberteten og det som måtte følge med disse.
Det skal likevel sies at det er ulikt hvordan denne perioden arter seg. Noen går gjennom disse første ukene nesten upåvirket, mens andre opplever en berg- og dalbane med endringer og symptomer. Felles for alle er at dere er i gang med en av verdens mest fantastiske reiser.
Her kan dere lese litt om hva som skjer med både deg som gravid og den lille gjennom de første 12 svangerskapsukene.
Uke 0-2
Starten på et svangerskap regnes fra første dag av siste menstruasjonen. Eggløsningen finner først sted ca to uker senere, så de to første svangerskapsukene er du faktisk ikke gravid. Noen par prøver aktivt å bli gravid. For dem er stikkord lengsel, drømmer, glede og frustrasjon beskrivende for ukene som kommer nå. For andre par er stikkordet gjerne overraskelse – lite er de klar over det eventyret som vil starte snart.
Er du av dem som aktivt forsøker å bli gravid har du etter all sannsynlighet startet med tilskudd av folat. Den anbefales å starte med folat minst en måned i forveien. Den viktigste grunnen til å ta dette vitaminer er at det er med på å forhindre ryggmargsbrokk hos barnet, men forskning viser også at vitaminet styrker hjernens utvikling.
Uke 3
Hvis det klaffet denne måneden er du nå gravid. Utfordringen er at du ikke vet det ennå. Prøv å glede deg over spenningen og uvissheten, selv om det kan være utfordrende. Den lille spiren er nå på størrelse med et knappenålshode, og etter omtrent tre dagers ferd gjennom egglederen kommer den fram til livmoren. Her bruker egget litt tid på å finne et passende sted å grave seg ned i slimhinnen, et sted hvor det kan ligge godt og beskyttet.
Innen denne uken er over har den befruktede eggcellen delt seg over 100 ganger. Utviklingen av morkaken begynner så smått. Når det befruktede egget fester seg starter produksjonen av hormonet HCG. Det er dette hormonet som måles når man skal sjekke om du er blitt gravid, men enn så lenge produseres det ikke nok til å gi et sikkert svar på en test.
Uke 4
På denne tiden er noen fremdeles uvitende om den store omveltningen som kommer i tiden framover, mens andre venter i ulidelig spenning og lengsel. Er du gravid har du nok ikke merket noe til det ennå, men hormonforandringene i kroppen begynner så smått å gjøre seg gjeldende.
Fostervannshulen der barnet skal utvikle seg dannes på dette stadiet. Like etter dannes plommesekken som skal produsere den første næringen fram til morkaken er dannet. Embryoet har allerede anlegg til hud, tarmkanaler, lunger, nervesystem, muskler og blodkar. Er det ikke fantastisk?
Uke 5
Mensen har ikke kommet og mange kvinner begynner nå å mistenke at de kan være gravide. Kroppen prøver å fortelle deg nyheten. Kanskje føler du deg litt ekstra trøtt og uvel, brystene kjennes kanskje ømme ut og kaffekoppen smaker merkelig nok ikke like godt på morgenkvisten som den gjorde før. Livmoren tar litt større plass så du tisser kanskje litt oftere enn før. Og noen kvinner kjenner små stikninger og litt ubehag nederst i magen.
Har du ikke testet deg ennå, venter du gjerne på neste menstruasjon og har ikke gått og talt dagene fram til du kunne ta en test. Graviditetstestene du kjøper i dag er veldig sikre. Et positivt svar innebærer med overveldende sannsynlighet at du er gravid. Det betyr også at tiden er inne for å kutte røyk, alkohol og rusmidler. Reduser inntaket av kaffe og te. Bruker du medisiner, så diskuter dette med fastlegen din så fort som mulig. Og tar du ikke allerede tilskudd av folat, så begynn nå.
Den lille håpefulle er bare 2 mm, men hjertet begynner allerede å slå på denne tiden her. Hjertet og hjernen er de første organene som utvikler seg. I løpet av uke 5 og 6 utvikles navlesnoren som sørger for at embryoet får næring og oksygen.
Uke 6
Nå begynner graviditeten å merkes for de fleste. Hormonene progesteron og østrogen herjer med kroppen din. Det som for noen var etterlengtede symptomer for et par uker siden kan nå oppleves som irriterende plager. Du merker gjerne at du er trøtt og har behov for ekstra søvn. Det er også rundt denne tiden her at den berømmelige kvalmen begynner å gjøre seg gjeldende. Kroppen forbereder seg på store omveltninger, Det er på tide å bestille tid til første svangerskapskontroll. Det anbefales at den gjennomføres mellom uke 8 og 12.
Embryoet er 6 mm langt og har nå tydelige anlegg til hjerne og ryggrad, og hjertet pumper allerede blod. Men det er ikke lett å se at det skal bli et lite, vakkert menneske helt ennå. Det lille knøttet ser ut som en liten bønne med små knopper som skal bli til hender og føtter.
De vanlige plagene i første trimester begynner nå å melde sin ankomst fi tur og orden for mange. Dette kan være plager som oppblåst mage, halsbrann, kvalme og forstoppelse. At du tisser oftere enn du vanligvis gjør, er også helt normalt.
Føler du deg ekstra trøtt og slapp så lytt til kroppen og ta litt hensyn til deg selv. Sov litt ekstra om du føler behov for det.
Appetitten er kanskje ikke like god som den pleier, spesielt ikke om du er mye kvalm. Sørg for å ha noe mat som f.eks. tørre kjeks lett tilgjengelig. Mange synes det er praktisk å ha noe ved sengen slik at de kan spise litt før de står opp om morgenen. Og pass på å få i deg nok drikke. Mange opplever også at luktesansen blir ekstra fintfølende. Et godt tips kan være å ha en flaske sitronolje på lur i vesken.
Hos embryoet er hjernen i rask vekst, så derfor vokser også hodet fort. Halsen og ansiktet begynner å ta form. Skjelettet, kraniet, nyrer og blodstrøm utvikles. Det gjør også musklene. Allerede nå kan barnet reagere på berøring. Det kjenner at du stryker hendene over magen.
Uke 8
Det er også noen plager som følger med en graviditet som vi gjerne ikke deler så mye om med omverdenen, men som likefullt er vanlige. Dette kan være mer utflod, soppinfeksjoner, hårvekst på magen, hemoroider og åreknuter i underlivet og på beina. De færreste opplever alle disse, så pust ut.
Det finnes noen ting man kan gjøre for å lette på eller forebygge disse. Forsøk å holde fordøyelsen i gang ved å spise fiber, drikke nok vann og eventuelt ta et tilskudd med gode tarmbakterier. Åreknuter går ikke nødvendigvis tilbake etter fødselen, så om du har en familiehistorikk med åreknuter kan det absoutt lønne seg å forebygge. Er du i form til det er en god gåtur positivt for sirkulasjonen, sørg også for å ikke sitte eller stå for lenge av gangen og kjøp eventuelt noen støttestrømper.
Den lille kroppen begynner å rette seg litt ut, selv så liten som den er. Albuer og hender begynner å vise og antydning til tomler og fingre kan skimtes. Ansiktsformen begynner å komme fram og anlegg til øyne og ører dannes. Den første hjerneaktiviteten er blitt registrert i uke 8. Og navlesnoren er ferdig utviklet.
Uke 9
Lytt til kroppen, ta litt hensyn til deg selv og sov litt ekstra om du føler behov for det. Hormonforandringene merkes gjerne litt ekstra. Involver partneren din i hvordan du har det, og sørg for en best mulig kommunikasjon. Husk, han kjenner ikke graviditeten på kroppen slik som du som kvinne gjør.
Det er for tidlig til at du kan merke noe til det, men nå beveger den lille seg. Kjønnsorganene begynner også å synes, men det er enda ikke mulig å si noe om kjønnet med ultralyd. Hørselen er under utvikling. Om ikke lenge vil fosteret kunne høre stemmene deres.
Uke 10
Nå omtales babyen som et foster og det er ikke lenger vanskelig å se at det skal bli et lite menneske.Alle organene er ferdig anlagt, men ikke ferdig utviklet. Og livmoren din er på størrelse med en liten grapefrukt.
Det merkes nok gjerne at magen begynner å bli litt større, selv om andre ikke kan se det. Det dannes stadig fostervann som gjør sitt for å gi følelsen av en oppfylt mage. Tarmene jobber også noe tregere og fører gjerne til at du føler deg oppblåst. Og kanskje har du så vidt begynt å merke vektøkningen.
Uke 11
På dette stadiet utgjør hodet nesten halvparten av lengden på fosteret. Men nå vokser ikke hodet like raskt lenger og proporsjonene begynner å normaliseres. For de flest begynner også kvalmen så smått å avta.
Uke 12
For mange er dette en milepæl. Risikoen for abort og misdannelser avtar. Mange puster lettet ut og begynner å dele den spennende nyheten med omgivelsene.
Det er også et vendepunkt fordi en del av plagene og ubehaget ofte begynner å avta. Livmoren vokser ut av bekkenet, noe som gir blæren litt bedre plass for en stund og den hyppige vannlatingen tar en pause. Mange føler seg mer opplagt og mindre kvalm.
Svimmelhet og hodepine er til en viss grad normalt, og skyldes trolig den økte blodmengden hos deg som er gravid. I løpet av graviditeten øker blodvolumet med opptil 40%. Hjertet må jobbe litt mer for å pumpe blodet rundt i kroppen, og kroppen har flere av de røde blodcellene som transporterer oksygen rundt til cellene.
Morkaken er nå ferdig utviklet, og tar over produksjonen av graviditetsbevarende hormoner. Fosteret beveger seg mye og ser ut som et bittelite menneske. Det beveger på fingrene, og den kan åpne og lukke munnen og drikke fostervann. Han eller hun gjør også pustebevegelser ved å trekke forstervann ned i lungene og trene opp muskulaturen med vannet som motstand.
Akupunktur tidlig i svangerskapet
De fleste plagene og ubehaget som mange opplever i første trimester er som dere her ser en naturlig del av den prosessen og omveltningen kroppen går gjennom. Likefullt er det mulig å lindre og redusere noen av disse ved hjelp av akupunktur. Kanskje kan ukene fram til andre trimester bli litt enklere og hverdagen gå litt smidigere? Akupunktur under graviditeten er helt trygt. Vi tar alltid hensyn til hvor i svangerskapet du befinner deg og tilpasser behandling med tanke på dette. Du kan lese mer om akupunktur i forbindelse med svangerskap og barsel her.