Godt rustet for høsten – boost immunforsvaret

dreamstime_xxl_22034270 (3)Høsten byr på nydelige farger og friskere, klar luft. Men vent, hva er det for noe? Kjennes det ikke som om halsen er litt sår? Og har ikke nesen begynt å renne? Joda, du ble forkjølet denne høsten også. Du tusler rundt med kleenex’n og føler at livet er litt stusselig.

Voksne rammes av forkjølelse 1-2 ganger per år, mens barn under syv år rammes 7-9 ganger årlig. Vi bruker faktisk hele 3-5 år av livet vårt på å være forkjølet! Skal høstmånedene nytes til det fulle er det bra å optimalisere immunforsvaret. Når du er forkjølet så kan det være greit å huske på at noen av symptomene faktisk spiller på ditt lag. Feber, for eksempel, er en kroppslig reaksjon som gjør det lettere å bekjempe basseluskene. Og hoste er med på å bidra til å rense luftveiene og holde uhumskheter vekk fra lungene.

Det snakkes ofte om et sterkt immunforsvar. Det vil nok være mer presist å snakke om et smart immunforsvar. Vi ønsker et immunforsvar som er smart nok til å bekjempe sykdommer som forkjølelse og influensa, men ikke et som er så hissig at det reagerer på ting det ikke burde reagere på. I dette innlegget skal du få noen gode råd som reduserer risikoen for å bli syk ved å gi immunforsvaret et lite løft.

Vitamin D

Solen kan danne det, og fet fisk har det i seg – men vi får generelt altfor lite i oss. Vitamin D er mangelvare for en stor andel mennesker, spesielt vinterhalvåret. En god og rimelig strategi for å holde immunforsvaret oppe er et optimalt nivå av av dette solskinnsvitaminet.  Den beste måten å forebygge mangel på er å spise mye fet fisk. velge D-vitaminberikede matvarer og ta tilskudd. For å bekjempe bakterier og virus bruker immunforsvaret vårt T-hjelpeceller. Vitamin D er helt sentralt for at disse T-hjelpecellene skal kunne mobilisere til angrep og gjøre jobben sin  (1). Publiserte studier støtter antakelsen om at tilstrekkelige nivåer av D-vitamin spiller en viktig rolle i forebyggingen av luftveisinfeksjoner, som forkjølelse og influensa (2).

Sink

Nå som kulda kommer krypende kan sink være til nytte ved begynnende symptomer på sår hals og forkjølelse. Sink er et mineral som er nødvendig for mange prosesser i kroppen, også for immunforsvaret. Sink øker antallet T-celler i immunforsvaret og gjør disse mer effektive. Derfor har sink vist seg å forkorte forkjølelsen og lindre symptomene. I tillegg kan tilstrekkelig nivå av sink i kroppen redusere hvor ofte du blir forkjølet.

Svarthyll

Denne planten er en høyt verdsatt urt innen folkemedisinen og har lange tradisjoner. I århundrer har den blitt brukt for å styrke allmenntilstanden i vinterhalvåret. Svarthyll er spesielt nyttig ved problemer knyttet til luftveiene, noe det er flere grunner til det. Den virker slimløsende, og har en beskyttende og betennelsesdempende effekt på slimhinnene. Innen folkemedisinen er svarthyll mye brukt ved plager knyttet til bronkier, munn og hals, men også øreproblematikk og bihulebetennelse. Den støtter kroppens immunforsvar ved å bidra til å fremme svetting, noe som gjør den egnet ved forkjølelse og influensa. Det er gunstig å starte så snart du merker symptomene, og den kan også brukes forebyggende.

Svarthyll virker mildt på kroppen. Den har også en avslappende effekt som kan bidra til en bedre og mer helende hvile når du er syk. Dette kan være spesielt nyttig i forhold til barn som er rastløse og irritable når de er syk. Svarthyll kan fint kombineres med andre urter (4)

Solhatt dreamstime_xxl_169956 (1)

Solhatt er en av de eldste plantene som tradisjonelt har vært brukt i folkemedisinen, og er i dag verdens mest brukte urt mot forkjølelsessymptomer. Solhatt kommer opprinnelig fra Nord-Amerika, og har vært brukt som naturmedisin av indianerne lenge. Nybyggerne i området begynte også å bruke solhatt på 1800-tallet. Og etterhvert så spredte bruken seg til andre deler av USA og Europa.

Solhatt brukes til å styrke immunforsvaret i utsatte perioder eller når man kjenner de første symptomene på forkjølelse. En studie utført ved Cardiff University Common Cold Centre i Storbritania har vist at urten kan beskytte mot forkjølelse. Over 750 personer deltok i studien som viser god effekt på tilbakevendende forkjølelsesepisoder, reduserer dager med symptomer og behovet for smertestillende medikamenter (3). De hvite blodcellene er viktig for at forsvarsverket vårt skal fungere godt, og det finnes stoffer i solhatt som stimulerer dannelsen av hvite blodceller. I tillegg virker visse stoffer hemmende på virus og bakterier.

Grønn te

Når det begynner å bli hustrig og mørkt ute så er vel lite bedre enn å krølle seg sammen i sofaen med en varm kopp god te. Grønn te inneholder rikelig med antioksidanter kalt polyphenoler og flavonoider som angriper frie radikaler i kroppen og styrker immunforsvaret.Bland gjerne i litt frisk ingefær og litt honning. Ingefær styrker de snille bakteriehjelperne i magen din, som programmerer cellene i immunforsvaret ditt så de vinner kampen mot inntrengere som bakterier og virus. har dessuten gunstig virkning på immunsystemet takket være alkylaminen, som bidrar til å øke antallet infeksjonsbekjempende blodceller.

Ingefærte

Blir du forkjølet i Kina, vil du mest sannsynlig bli servert ingefærte. Ingefær har vist seg å ha milde smertestillende egenskaper og kan bekjempe visse virus. Å lage seg en varmende kopp ingefærte er enkelt. Kok opp vann og hell over noen biter oppskåret ingefærrot. La dette stå å trekke minst 10 minutter. Du kan gjerne tilsette 1-2 ts kanel, litt honning, presset sitron eller presset hvitløk.Du kan lese mer om ingefær her.

Reduser risikoen

Aller viktigst er det å sørge for en jevnt over sunn livsstil med tilstrekkelig søvn, mosjon, et variert og næringsrikt kosthold og litt tid til å senke skuldrene mellom slagene.

  • Søvn: Det å sove mindre enn seks timer per natt, firedobler risikoen for forkjølelse.
  • Fysisk aktivitet: Som med alt annet er det her balanse som er nøkkelordet, så det trenger ikke å være hensiktsmessig å overdrive. Regelmessig mosjon gjør at hvite blodlegemer og antistoffer beveger seg raskere gjennom kroppen og øker immunsystemets funksjon. Fysisk aktivitet hjelper også lungene å kvitte seg med bakterier.
  • Stress: Pass på å ta pauser i hverdagen, lytt og ta vare på kroppen din. Tenk gjennom styrkekilder som gir deg energi og gjør deg glad.
  • Unngå å fryse: Man blir ikke syk av å fryse, men immunforsvaret svekkes når vi gjør det. Synker kroppstemperaturen med 1-2 grader vil temperaturen i nesen reduseres med 6 grader. Forkjølelsesvirus formerer seg best ved rundt 33 grader, så ved å bli kald økes risikoen for at virus skal få feste i slimhinnene.
  • God hygiene: Å vaske hendene ofte kan være det viktigste smitteforebyggende tiltaket.

Kilder:

  1. http://www.nature.com/ni/journal/v11/n4/full/ni.1851.html
  2. Association Between Serum 25-Hydroxyvitamin D Level and Upper Respiratory Tract Infection in the Third National Health and Nutrition Examination Survey
    Adit A. Ginde; Jonathan M. Mansbach; Carlos A. Camargo Jr
    Arch Intern Med. 2009;169(4):384-390.
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3457740
  4. http://www.rolv.no/urtemedisin/artikler/samb_nig/art1.htm