Not for all the tea in China

Lyst til å bli litt sunnere med minimal innsats? Hvorfor ikke drikke en kopp eller to med grønn te?

Te har hatt en viktig plass i historien, og som så mye annet hadde den sin opprinnelse i Kina. Det mangler ikke på legender om teens opprinnelse. Ifølge den mest kjente av disse ble den første tekoppen drukket av keiser Shen Nung, også kalt den kinesiske medisinen og jordbrukets far. Han drakk bare kokt vann når han reiste rundt i landet. Men den dag blåste det noen blader ned i gryten med kokende vann. Keiseren oppdaget at den nye drikken hadde en behagelig smak og en herlig aroma, og dristet seg til å smake på den. Og slik sies det altså at det gikk til at kineserne begynte å drikke te.

Hvordan den egentlig ble oppdaget får vi mest sannsynlig aldri vite. Det vi derimot vet, er at teen har blitt betraktet som velgjørende for kroppen helt siden den ble oppdaget. Opprinnelig ble tebusken dyrket som medisinplante i Kina. Og til å begynne med ble te solgt på apotekene.

Det tok ikke lang tid før buddhistmunker førte teen med seg til Japan. Det tok en del lenger tid før europeerne fikk smaken på te. De første tekassene kom til Amsterdam i 16060Også i Europa ble teen til å begynne med solgt på apotek, og det til en pris om tilsvarte prisen på gull. Det er derfor ikke så rart at uttrykket ‘Not for all the tea in China’ betyr ‘ikke for alt i verden’.

I dag er te den mest utbredte drikken på verdensbasis etter vann. Det blir drukket rundt 15 000 kopper hvert sekund!

Hva er spesielt med grønn te?

Både sort og grønn te kommer fra den samme planten. De forskjellige fargene og smakene er et resultat av foredlingsprosessen. Sort te gjennomgår en gjæringsprosess, mens det gjør ikke grønn te. . Grønn te dampes eller stekes umiddelbart etter at bladene er plukket. Dette stopper oksideringsprosessen, og gjør at den beholder mange av de naturlige næringsstoffene og egenskapene som gir den ekstra helsemessige fordelergjør.  Deretter rulles og tørkes bladene i flere omganger. Hvordan den formes og tørkes varierer fra land til land. De største produsentene av grønn te finner vi i Kina og Japan.

Hva er det som gjør grønn te så bra?

Det er det faktisk forsket en del på og resultatene er enige om at grønn te ser ut til å ha mange gode egenskaper. Grønn te er rik på antioksidanter, spesielt av typen polyfenoler.  Som alle antioksidanter er polyfenolene i grønn te med på å beskytte cellene i kroppen. Det er et bestemt slikt polyfenol kalt EGCG som regnes for å ha særlig god effekt.

Et slikt polyfenol heter ECGC og regnes for å ha en særlig gunstig effekt i kroppen. Det ser ut til å være en viktig ingrediens for å beskytte hjernecellene, styrke hukommelsen, redusere høyt blodtrykk og motvirke tetting av blodårer(1). Kolesterolet ser også ut til å bli mer balansert ved at grønn te reduserer det dårlige kolesterolet (LDL) samtidig som den ikke reduserer det gode kolesterolet (HDL). Også blodsukkeret ser ut til å bli mer stabilt når du drikker grønn te (2,3).

En av de mest kjente virkningene av grønn te er at den har en positiv innvirkning på fettforbrenningen. Flere studier at har vist denne øker både i perioder med stillesitting og i perioder med fysisk aktivitet. Og blodsukkeret blir mer stabilt(4).

Som om ikke det var nok har den antibakterielle egenskaper som hjelper mot dårlig ånde og en sunn munnhelse. Grønn te har egenskaper som nøytraliserer syrebalansen i munnen, og den hemmer utviklingen av bakteriene som skaper dårlig ånde.

Men kanskje den beste grunnen for å bytte ut en kaffekopp eller to om dagen med grønn te er at forskere har observert at forekomsten av symptomer på stress er lavere blant dem som drikker grønn te jevnlig. En sannsynlig forklaring er innholdet av aminosyren L-theanine som bidrar til en følelse av ro og avslappethet. I kombinasjon med koffeinet, som også finnes i teen, har denne aminosyren en positiv effekt på oppmerksomheten og vårt mentale fokus (5,6). Så trenger du en oppkvikker i løpet av dagen er gjerne grønn te akkurat det som skal til.

Tilberedning av grønn te

Mange har gjerne opplevd at grønn te smaker for bittert og besk, men dette skyldes i de fleste tilfeller at den ikke er tilberedt riktig. Grønn te skal nemlig ikke trekke på like varmt vann som sort te. For varmt vann gjør at mer tanniner skilles ut i vannet. Da smaker du ikke selve teen, men kun den bitre smaken.

Bruk alltid kaldt, friskt vann, kok opp og la temperaturen synke til mellom 70 og 80 grader før du tar i te og lar det trekke i ca 2 minutter. Bruker du te i løsvekt er den gyldne regelen å bruke ca 1 ts  (2 gram) til en liten kopp (1,5 dl).

Er grønn te bare en kopp med te?

Du tenker gjerne at å drikke den samme teen dag ut og dag inn kan bli litt ensformig. Men hvem sier at du alltid må drikke grønn te som den er? Det finnes andre alternativer som tar vare på fordelene ved grønn te og samtidig gir variasjon. Du kan finne noen tips her.

Kilder:

  1. https://www.alzheimers.net/benefits-of-drinking-green-tea/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22749178
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17906192
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4678549/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18681988
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2748751/
  7. https://frisky.no/gronn-te/