Overgangsalderen startervanligvis i alderen 45-50 år for de fleste kvinner. Menopausen er definert som dagen for siste menstruasjon og slutten på perioden av livet hvor en kvinne er fruktbar. Overgangsalderen er en av kvinnens naturlige livsfaser som verken er uttrykk for ubalanse eller sykdom. Men dessverre kan den medføre en del plager for mange kvinner, og plagene kan ofte vare en del år både før og etter menopausen.
I overgangsalderen synker østrogenproduksjonen og dette har vist seg i å gi symptomer og plager som svette, hetetokter, tørre slimhinner og hjertebank hos mange kvinner. Andre symptomer som kan oppstå er blødningsforstyrrelser, urinveisplager, trøtthet, irritabilitet og nedsatt hukommelse og konsentrasjon. Mange opplever sosiale omveltninger i perioden rundt overgangsalderen som kan medføre stress og belastninger, og dette kan også ha innvirkning på symptomene.
Hormonbehandling ble tidligere benyttet av svært mange, fordi det har god effekt på plagene. Etter hvert er det kommet dokumentasjon på at østrogenbehandling medfører økt fare for enkelte bivirkninger ved langvarig bruk. Etter at denne informasjonen ble kjent, har man blitt tilbakeholden med å skrive ut denne typen medisiner, og anbefalingene nå er at det bare skal brukes ved uttalte plager, og kun i en kortere periode.
Alle er ulike og graden av plager vil variere hos hver enkelt. Akupunktur og homeopati er gode alternativ uavhengig av graden på plagene, og kan benyttes som et supplement eller et alternativ til hormonbehandling.