dreamstime_xl_45331377

Du må tisse hele tiden, og du gruer deg til hvert dobesøk som du vet bare ender i en brennende svie og småskvetting. Ofte urinveisinfeksjon? Akupunktur og homeopati kan være med på å bryte sirkelen.

En urinveisinfeksjon oppstår når bakterier kommer seg opp i urinrøret og urinblæren hvor det ellers er bakteriefritt. Det er slett ikke uvanlig å være plaget med urinveisinfeksjon, og kvinner er ofte mer plaget enn menn. Dette skyldes at kvinner har et kortere urinrør, som derfor gir bakteriene kort vei opp til blæren. Etterhvert vil disse bakteriene føre til en betennelse i slimhinnen som kler innsiden av urinblæren. Slimhinnen blir da rød og irritert, og hele urinblæren blir irritabel. Du kan da oppleve sammentrekninger i urinblæren selv om den ikke er full, og resultatet er den vanlige plagen med hyppig småskvetting. Svie og smerter ved vannlating er også vanlige symptomer. Smerter i magen og smerter i korsryggen forekommer også. I verste fall har man gjerne feber og føler seg generelt uvel. Er du usikker på om du har en infeksjon bør du levere en urinprøve til din lege for en sjekk.

For mange kvinner er urinveisinfeksjon noe som gjentar seg, og mange antibiotikakurer  er ofte en fellesnevner. Flere tette antibiotikakurer føles ofte som en belastning for den det gjelder, og er ikke gunstig hverken for immunsystemet eller fordøyelsen. Antibiotika hemmer bakterieveksten, men gjør ingenting med kroppens egen motstandskraft og det fører dessverre ofte til at urinveisinfeksjonen raskt kommer tilbake etter endt kur. Akupunktur og homeopati er gode alternativer, og begge kan fint benyttes sammen med antibiotikabehandling som er foreskrevet av din lege.

Tiltak og råd:

  • Unngå å holde på urinen i lang tid
  • Passe på å tømme blæren godt ved vannlating, bruk god tid
  • Drikk rikelig med vann
  • Inntak av tranebærjus eller kapsler (kan kjøpes i de fleste dagligvareforretninger, apotek eller helsekost)
  • Unngå å fryse på bena og ikke sitte på kalde underlag
  • Unngå bruk av pessar og sæddrepende midler
  • Etter bading, ta på deg tørre klær så fort som mulig