God magefølelse – unngå oppblåst og vond mage

dreamstime_xxl_42843284Hender det at du føler deg oppblåst, opplever luft eller smerter i magen, har sure oppstøt eller rett og slett bare har en uggen følelse etter å ha spist? Plages du av forstoppelse eller diaré av og til? Er det vanskelig å sette fingeren på hva som trigger symptomene dine? Da kan det hende at du ikke har tilstrekkelig av de enzymene som skal hjelpe til å fordøye maten du spiser.

Mange snakker gjerne om sine plager og sykdommer når de møter andre mennesker, men holder helst tilbake når det er snakk om problemer med luft i magen, oppblåsthet og sure oppstøt. Dette til tross for at fordøyelsesplager er den mest utbredte årsaken til at vi oppsøker legen.

Magen sier ifra

Mangel av fordøyelsesenzymer kan gi symptomer som bl.a.

  • Luft i magen
  • Forstoppelse
  • Generelt dårlig fordøyelse
  • Matintoleranse
  • Allergi
  • Tretthet

Fordøyelsen vår handler i all hovedsak om å bryte ned maten vi spiser i stadig mindre deler. Da kan kroppen vår lett ta opp næringsstoffene og bruke disse som energi og byggeklosser til cellene. På vei gjennom fordøyelseskanalen blandes maten med ulike fordøyelsesenzymer og -safter som hjelper til med denne nedbrytningen. Disse kan sammenlignes med roboter med saks som klipper opp de lange, sammensatte matmolekylene fett, karbohydrater og proteiner, til mindre deler som kan taes opp i tarmen. Samtidig frigjøres antioksidanter, vitaminer og mineraler for opptak i kroppen.

Enzymene  – fordøyelsens arbeidere

Totalt produserer kroppen 22 ulike fordøyelsesenzymer. Det er flere forskjellige kjertler som produserer disse enzymene, den viktigste av disse er bukspyttkjertelen. Cellene i planter og dyr er også fulle av enzymer. De bidrar til at næringstoffene løses fortere opp i våre egen mage og tarm når vi spiser disse. Men i moderne matvareproduksjon blir mye av de aktive og naturlige enzymene i maten ødelagt på grunn av varmebehandling, og fordøyelsen vår må gjøre mer av jobben selv.

Forskning viser at cellene i immunforsvaret vårt også bruker disse enzymene til å bryte ned og ”fordøye” bakterier, virus, sopp og immunkomplekser som kan skape betennelsesreaksjoner i kroppen. Ved utelukkende å basere seg på kroppens egen enzymproduksjon, vil man lett overbelaste dens evne til å produsere enzymer. Dermed reduseres vår fordøyelseskapasitet, vårt immunsystem og vår helse.

Vi har fire hovedgrupper av fordøyelsesenzymer:

  • Amylase – som hjelper til å bryte ned karbohydrater, stivelse og sukker i korn, frukt og grønnsaker som inneholder mye stivelse.
  • Protease – som bidrar til å bryte ned proteiner i kjøtt, nøtter og ost
  • Lipase – som er med på å bryte ned fett og oljer i meieri- og kjøttprodukter
  • Cellulase – som bidrar til å bryte ned og fordøye kostfibre

Noen mennesker kan slite med lav produksjon av enzymer. Faktorer som kan bidra til dette er et kosthold med mye næringsfattig, bearbeidet mat og mye karbohydrater, problemer med syre-base balansen, stress, aldring og medikamenter som forstyrrer produksjonen av enzymer.

Hvordan hjelpe dem med jobben

dreamstime_xxl_32626433

Har du problemer med fordøyelsen og dette henger sammen med mangel på enzymer så finnes det noenenkle tiltak vi selv kan gjøre for å hjelpe fordøyelsen. Vi kan spise mer enzymrik mat for eksempel.

Gode kilder til enzymer er ananas, papaya, mango, melon, kiwi druer avokado, rå honning, ubehandlede meieriprodukter, kefir, kokosvann, fermenterte grønnsaker og spirer av alle slag.

Vi kan også hjelpe fordøyelsen vår ved å være bevisst hvordan vi spiser. I en travel hverdag har vi lett for å spise mens vi er på farten, mens vi jobbe reller mens vi ser på tv. Vi konsentrerer oss gjerne om alt annet enn maten. Å spise måltidene våre i et avslappet tempo og rolige omgivelser gir hvert steg i fordøyelsen tid til å utføre sine oppgaver. Å tygge maten godt gir også en langt mer effektiv fordøyelse. Magesekken har ikke tenner til å tygge maten med, den bruker magesyre og musklene sine til å elte og bryte ned maten. Er maten blitt godt bearbeidet i munnen blir jobben lettere for magesekken.

For en litt ekstra boost finnes det flere ulike tilskudd med enzymer som kan brukes sammen med måltider. Det finnes både bredspektrede tilskudd med enzymer som kan hjelpe til med nedbrytningen av maten generelt og mer spesifikke enzymtilskudd rettet mot fordøyelsen av for eksempel fett og proteiner.  For dem som reagerer på laktose, melkeproteiner eller glutenproteiner kan du også få tilskudd av enzymer som bryter ned disse næringsstoffene.

Fordøyelsen vår liker de gode vanene i hverdagen best. Men ferier og festlige lag er godt for så mye annet. Når vi vet at kostholdet blir litt annerledes eller vi ikke vet hva vi får servert så kan det være kjekt å ha litt enzymer på lur.

Les mer:

Irritabel tarm

Mat til besvær

God tarmhelse gir god livskvalitet

En sunn tarm er en glad tarm – om magefølelsen og tarmhjernen