På undersiden av foten har vi en seneplate som kalles plantarfascien. Denne strekker seg fra hælputen til tåballene. Plantar fascitt er en betennelse som oppstår fordi plantarfasciens feste til hælbenet er overbelastet og irritert. Langvarig ståing, mye gåing eller løping på hardt underlag, gjerne i kombinasjon med dårlig fottøy, er de vanligste grunnene til at festet blir overbelastet. Tilstanden sees ofte hos idrettsutøvere og mosjonister. Er man i tillegg enten hulfot, plattfot eller overvektig er man ekstra utsatt. Tilstanden kan ramme mennesker i alle aldre, men plantar fasciitt er vanligst fra 40-årsalderen og oppover.

Hovedsymptomet er smerter under hælen ved belastning. Ømheten kjennes ofte mest akkurat i forkanten av hælbenet, typisk ca. fem centimeter fra hælens bakre ende. Smerten utløses når du trør nedpå med foten.Typisk er smerte ved de første skrittene om morgenen eller etter at du har sittet eller ligget en stund. Smertene kan avta noe etterhvert som man beveger seg, og de kan bre seg fra midt under hælen og langs fotsålen. Innsiden av fotbuen kan også verke. Sårheten og ømheten kjennes bare under foten. Plantar fascitt kan arte seg fra en lett verking til intense smerter som er veldig plagsomme og hindrer daglig aktivitet.

Selv om smerten og inflammasjonen er lokalisert til hælen er det nødvendig med en helhetlig undersøkelse og behandling. Det kan for eksempel være feilbelastninger i knær og hofter som bidrar til overbelastningen. Faller knærne innover slik at belastningen til fotsålens seneplate blir for stor? Er musklene på utsiden av hoftene svake slik at knærne faller inn og igjen gir økt belastning til forsålens seneplate fordi fotleddet faller inn (overpronasjon)? Kan smerten henge sammen med forkortet og stram muskulatur i leggen?

Ved hjelp av akupunktur, laserterapi og korrigerende tiltak kan vi forsøke å lindre smertene og redusere omfanget av inflammasjonen under foten.