dreamstimeextralarge_3003417Min (akupunktør Tom Fjelltvedt) interesse for behandling av øyesykdommer ble for alvor vekket sommeren 1990 i Beijing.  Jeg deltok på den tiden i et utvekslingsprogram i regi av Verdens Helseorganisasjon (WHO).  Som en del av programmet jobbet og studerte jeg en periode på en sykehusavdeling for øyelidelser under China Beijing International Acupuncture Training Center.  Det var lærerikt å observere hvordan de behandlet og fulgte opp de mange hundre daglige pasientene.  Siden den gang har alltid øyelidelser vært interessant å jobbe med.  De senere år har det også vært inspirerende med innspill fra min gode venn akupunktør John Boel fra Danmark.

Tørre øyne

Omtrent ti prosent av den norske befolkningen sliter med tørre øyne. Det finnes ingen standardbehandling som gir god løsning på dette problemet.

Mange kan også ha god hjelp av øyedråper med urter som øyentrøst (euphrasia) og ringblomst (calendula)

Øyebetennelser og tette tårekanaler

Det er viktig å oppsøke lege på et tidlig stadium.  Mange sliter alikevel med å bli kvitt sine betennelser og da har vi god erfaring med å hjelpe til.

Allergiske øyne

Mange sliter med allergiske øyne og heldigvis er det som regel god hjelp å få

Forkalkninger / aldersrelatert macula degenerasjon (AMD)

Forkalkninger eller aldersrelatert macula degenerasjon (AMD) er en netthinnesykdom der området for skarpsyn (macula) er svekket. Dette er en den vanligste årsaken til sterk synshemming hos personer over 50 år. Redusert transport av næringsstoffer til netthinnen er sannsynligvis årsaken til forkalkninger. Røyking, for høyt eller lavt blodtrykk øker risikoen for sykdommen. Tilskudd av enkelte vitaminer/mineraler kan være forebyggende for utvikling av sykdomsforløpet.

Det er to typer forkalkninger (AMD). En tørr variant som svekker synet gradvis, og en våt type som på uker eller måneder kan føre til markert tap av lesesynet. Tørr AMD er mest vanlig, og kan merkes ved dårlig skarpsyn og fargesyn. Ved utvikling kan det bli vanskelig å lese og kjenne igjen ansikter. Det kan oppstå ”tomme” flekker i synsfeltet. Våt AMD er mer aggressiv og påvirker sentralsynet i større grad. Den kan føre til totalt synstap på bare tre uker. Ved både tørr og våt AMD ser i tillegg rette linjer og kanter krokete/bølgete ut.

Det er begrensede behandlingsmuligheter for AMD.  Akupunktur benyttes bare ved den tørre typen. Målet er primært å forsøke å stabilisere tilstanden og stimulere mikrosirkulasjonen i øynene.

En nyere behandling mot våt AMD er å sette en sprøyte inn i øyet for å stoppe utviklingen. Det er viktig å komme raskt til behandling. . En enkel selvtest er å observere et rutenett på ca. 50 cm avstand på et øye av gangen og vurdere om rutenettet virker tåkete, forvrengt, eller på en annen måte unormal. Ved utslag kan dette være pga AMD, og lege eller optiker bør kontaktes snarest. De har da et eget øyebunnskamera som gir gode muligheter til å evaluere status mht. AMD.

Grønn stær / Glaukom

dreamstimeextralarge_37261779Grønn stær eller glaukom er en sykdom, hvor nervetrådene i synsnerven gradvis blir skadet på en bestemt måte. Oftest, men ikke alltid, er øyetrykket for høyt. I Norge har ca. 40 000 påvist sykdommen som forekommer i alle aldersgrupper, men hyppigst blant eldre. I tillegg har sannsynligvis om lag 20 000 grønn stær uten å vite det. Glaukom i nær familie, høy alder, redusert blodsirkulasjon, høyt blodtrykk, diabetes og nærsynthet er faktorer som kan ha betydning for utvikling av grønn stær.

Det er to hovedtyper grønn stær. En kronisk type, som er den mest vanlige. Denne utvikler seg gradvis og smertefritt, og fører til en snikende svekkelse av synet. Den andre er en akutt variant som gir tåkesyn og ubehag i øyet, etterfulgt av sterke smerter, rødhet i øyet og dårlig syn. Denne forekommer sjeldent. Utvikling av grønn stær fører til blinde flekker i deler av synsfeltet, først i de perifere områdene. Vanlige plager er mer lysømfintlighet, hodepine og slitne øyne.

I dag er det gode behandlingsmuligheter ved grønn stær. Den vanligste behandlingen er å senke øyetrykket med øyedråper. I tillegg kan laserbehandling, operasjon eller en kombinasjon av disse forekomme.  I 1992 ble jeg opplært av professor Anton Jayasuriya på Kalubowilla Hospital,Colombo, Sri Lanka.  Han benyttet akupunktur ved denne tilstanden.  Hans metoder er beskrevet i hans verk “Clinical acupuncture” som er verdens mest solgte lærebok i akupunktur.