Andre trimester – hva skjer?

Mange kommende mødre opplever andre trimester som den beste og mest behagelige delen av svangerskapet. De tidlige plagene fra første trimester som kvalme og trøtthet begynner å avta slik at du føler deg mer opplagt og fornøyd.

Det er for all del ulikt hvordan disse ukene forløper og noen plager må du nok regne med, men for langt de fleste er dette den roligste perioden kroppslig sett. Det er også en periode med mye å se fram mot. Det er gjerne i begynnelsen av dette trimesteret at omverden får ta del i nyheten. Magen begynner å synes godt. Og dere får hilse på knøttet for første gang på ultralydundersøkelse. Familieforøkelsen blir litt mer virkelig og dette er tiden for å gjøre de første innkjøpene, finne ut hva dere trenger og å tenke på navn til det nye familiemedlemmet.

Andre trimester strekker seg fra uke 13 til uke 28. Her kan dere lese litt om hva både du som gravid og den lille i magen har i vente gjennom disse ukene av svangerskapet.

Uke 13 og 14

Fosteret er nå cirka 6-8 cm langt og har begynt på sin store vokseperiode. Kanskje kan du merke at magen begynner å bli synlig selv også?

Selv om du ikke kan føle det helt ennå så er fosteret begynt å bevege på seg, og etter hvert som ukene går blir bevegelsene stadig mykere og mer kontrollerte. Og selv om du ikke kjenner fosterets bevegelser helt ennå så vil fosteret kunne kjenne deg. Dytter du forsiktig mot livmoren vil det reagere med å bevege på seg. Urinproduksjonen er i gang, og både fingre og tær har negler på seg alle sammen.

Fosteret begynner å puste fostervann. Dette er viktig for at lungene skal utvikle seg. Fostervannet inneholder nemlig stoffer som hjelper lungemodningen. Fostervannet fornyes hver tredje dag.

Kvalmen har gitt seg hos de fleste og energien begynner å komme tilbake. Toalettbesøkene er heller ikke så hyppige i en periode fordi livmoren ikke presser mot urinblæren i like stor grad. Du kan selv kjenne toppen av livmoren mellom 8-10 cm under navlen. Du kan oppleve at magen blir tregere. Kroppen bruker dobbelt så lang tid på å fordøye maten. Dette skyldes blant annet hormonet progesteron. Dette hormonet gjør at all glatt muskulatur i kroppen blir litt slappere. Noe som er gunstig fordi det bidrar til at livmoren holder seg i ro under graviditeten, men som har den litt uheldige bieffekten at aktiviteten i tarmene roes ned og at elastisiteten i blodårer blir dårligere.

Uke 15, 16 og 17

Nå kjenner du nok buksen stramme litt rundt livet, og i løpet av disse ukene begynner den lille, fine babymagen å bli synlig også for omgivelsene.

Barnet vokser fort og i løpet av et par uker dobles barnets vekt fra cirka 80 til 160 gram. Skjelettet hardner og musklene blir sterkere. For noen er det mulig å kjenne fosteret bevege seg i denne fasen, men for andre går det ennå noe tid før de kjenner det. De som har født barn tidligere merker ofte bevegelser tidligere enn de som er gravid for første gang.

Er det ikke smått utrolig å tenke på at den lille allerede kan suge, svelge, tisse, gjøre pusteøvelser og bevege seg? Fosteret begynner også å reagere på lyd utenfor kroppen så dere kan begynne å snakke koselig til den lille der inne.

Fordi livmoren vokser, strekkes båndene (ligamentene) som holder den på plass. Dette kan gi smerter i lysken, spesielt når du reiser deg brått, snur deg i sengen eller går. Smertene går heldigvis fort over, og gir seg utover i svangerskapet.

Svangerskapshormonene gjør at slimhinnene i nesen kan hovne opp, og en del føler seg tettere i nesen enn vanlig. Kanskje føler du også at du blir raskere andpusten enn tidligere? Dette er fordi hjertet nå skal dekke oksygenbehovet til begge to. Humørsvingninger er heller ikke helt uvanlig i denne fasen.

Uke 18, 19 og 20

I løpet av disse ukene vil de aller fleste kjenne at barnet beveger seg i magen. I starten kan det være vanskelig å vite at det er det du føler. Det kan arte seg som iling eller prikking i magen, og noen kan forveksle det med luft i magen eller tarmbevegelser. Bevegelsene blir tydeligere og tydeligere og etterhvert vil du ikke være i tvil om at det er barnet ditt du kjenner.

Du kan også kjenne at fosteret hikker. Det kjennes som må taktfaste dunk som kommer og går. Hikkingen skjer fordi fosteret drikker fostervann og produserer urin.

Fram til nå har aktivitetsnivået til fosteret variert mye, men når du nærmer deg uke begynner det å gå inn i et mer strukturert mønster med perioder med hvile og perioder med aktivitet. Barnet sover gjerne mest når du er i aktivetet, og våkner når du skal du legger deg.

En del gravide kjenner at søvnmønsteret er i endring. Det kan være at det blir vanskeligere å finne en god liggestilling å sove i. I tillegg til at det ikke så lett lar seg gjøre å ligge på magen føles det ubehagelig for mange å ligge på ryggen også. Noen opplever å føle seg uvle, kvalm og svimmel. Årsaken til dette er at livmoren som blir stadig større trykker på de store blodårene bakerst i buken når du ligger på ryggen. Blodet strømmer ikke like effetivt tilbake til hjertet fra beina og man får blodtrykksfall. Det er ikke farlig, men kan være ubehagelig. Prøv deg fram til du finner en liggestilling som fungerer godt for deg. For mange er sideleie med masse puter det beste.

For mange er det i denne perioden det første møtet med barnet skjer på ultralydundersøkelse. Alle gravide i Norge skal ha tilbud om ultralyd i uke 17-19. Rundt denne tiden er størrelsen på fosteret ganske lik hos de fleste og det er derfor et godt tidspunkt for å fastsette termin med ultralyd.

Uke 21 22 og 23

Tenk at du nå er kommet halvveis i svangerskapet! Barnet har fremdeles godt med plass å boltre seg på inni livmoren og er veldig aktivt. Alle barn er forskjellig, selv i mors liv, så kanskje har du en vilter krabat i magen eller du kan ha en som er litt mer bedagelig anlagt. Babyen vil helst bestemme døgnrytmen selv, men det begynner å danne seg et søvnmønster. Med all denne magedansen som pågår, så kan det være vanskelig å tro at barnet får noe søvn i det hele tatt. Men barnet sover faktisk like mye som en nyfødt baby hvilket er rundt 16 timer i døgnet.

Surfuktant er et viktig stoff som dannes i lungene nå. Det er dette stoffet som gjør at lungene ikke kollapser når barnet puser ut, men sørger for at det alltid blir noe luft igjen. Immunsystemet er under utvikling og vil kunne hjelpe til å beskytte den lille kroppen mot infeksjon.

Fosteret kan høre og det reagerer ulikt på ulike lyder. Å prate til babyen, synge for den eller spille musikk kan være en fin ting for dere begge. Det kan bli fine stunder med avslapping og den lille i magen kan oppfatte din ro.

Kroppen din får et annet tyngdepunkt nå, så vær oppmerksom på holdningen din så du ikke får så vondt i ryggen. Prøv å tenke over hvilke bevegelser og kroppsstillinger som gjør deg godt og hvilke som gjør deg sliten. Og vær flink til å spørre om hjelp fra dem rundt deg når du har behov for det.

Du kan også oppleve at hender og føtter blir ekstra hovne. Det er ikke uvanlig med såkalte ødemer. Sitt eller ligg med beina høyt hver gang du har anledning til det. Enkle bevegelser i ankler og håndledd kan også lindre, f.eks. sirkelbevegelser begge veier eller det å knyte sammen og åpne hendene noen ganger. Noe du ikke skal gjøre er å slutte å drikke – et begrenset væskeinntak minsker ikke hevelsen, derimot kan et balansert væskeinntak hjelpe deg til å føle deg bedre.

Uke 24, 25 og 26

Barnets vekt er mellom 650 og 900 gram nå, og det tar opp stadig mer plass i livmoren. Du kjenner bevegelse hver dag, og bevegelsene blir stadig tydeligere. Etterhvert merker du forskjell på et spark fra en fot og trykk fra en liten hånd. Og bevegelsene kan nå også sees utenpå magen.

Lungene fortsetter å utvikles slik at de skal kunne puste luft, men enn så lenge får barnet oksygen og kvitter seg med karbondioksid gjennom navlesnoren og morkaken.

Nå begynner barnet å bli en velproporsjonert liten utgave av seg selv. Øynene vil snart kunne åpnes og lukkes, og øyenvipper er på plass.

For mor er det vanlig å vende tilbake til å måtte litt hyppigere på do igjen. En annen plage som kan dukke opp er halsbrann. Lukkemuskelen som sitter mellom spiserøret og magesekken svekkes i svangerskapet. Derfor kan magesyre komme opp i spiserøret og gi halsbrann. Små måltider og det å spise langsomt og tygge maten godt er gode råd. Unngå mat og drikke som er sterkt krydret, fet eller for arm. Unngå å ligge flatt eller bøye deg framover. En tykkere pute eller flere puter kan avhjelp om natten.

Uke 27 og 28

Rundt denne tiden tipper vekten på nurket over kiloen. Øynene åpnes for første gang og synet fortsetter å utvikle seg videre.0. Du kan oppleve at barnet reagerer på plutselige lyder eller bevegelser. De fleste fostre legger seg med hodet ned i bekkenet i denne perioden. Men om barnet ikke skulle gjøre det helt enda, er det fortsatt god til igjen til å snu seg på.

Lungene til barnet er stadig i utvikling og forberederseg på et liv utenfor livmoren. Nå vil lungene kunne puste luft og barnet gjør regelmessige pusteøvelser. Sentralnervesystemet begynner å bli så modent at fosteret klarer å regulere kroppstemperaturen selv.

Når du er gravid i uke 27 så er det også mulig å høre barnets hjerteslag. I alle fall for partneren din. Be partneren din om å trykke øre sitt mot magen din så kan det god hende at en liten hjertelyd høres. Tenk på at det er fullt normalt for det lille barnet at hjertet slår mye raskere enn hos en voksen person.

Du kan oppleve hudforandringer. Dette kan være røde prikker i ansikt, på overarmene og på overkroppen. Disse skyldes endringer i blodkarene, og forsvinner etter graviditeten. Strekkmerker og pigmentflekker oppstår også hos en del, og hos mange dukker det opp en mørk pigmentsripe midt på magen. Brystvortene og området rundt kan også bli mørkere. Huden på magen din strekkes ut når det vokser og det kan da lett blir tørr hun. Smør inn magen regelmessig med fuktighetskrem så det føles bedre.

Sørg for å hvile når du har anledning og føler behov for det. Det kan nemlig være en utfordring å få sovet godt nok på grunn av trykk og bevegelser fra barnet. Hormonene kan også påvirke søvnen. Kroppen øver seg på å bli mamma og kan gå inn i en slags babyrytme. Du skal snart bli mamma og være våken kanskje hver tredje time.

Akupunktur under svangerskapet

Kroppen gjennomgår store omveltninger i løpet av et svangerskap, noe som er helt naturlig. Akupunkt, homeopati og soneterapi er trygge behandlingsalternativer som kan benyttes i alle stadier av en graviditet. Disse behandlingene kan brukes for å redusere og lindre ulike plager som oppstår i løpet av svangerskapet. Du kan lese mer om akupunktur under svangerskapet her.