Den mentale overgangsalderen

Overgangsalderen er en naturlig forandring i en kvinnes liv. Denne perioden kjennes ikke bare på kroppen, den merkes også mentalt. Alle kvinner er forskjellige, også kvinner i overgangsalderen. Felles for mange er likefullt at det skjer en overgang, og noe føles annerledes på innsiden.

Menopausen inntreffer oftest i alderen 45-55 år, men de hormonelle forandringene som leder fram til menopausen kan vare i flere år. Det som skjer i kroppen er at eggstokkenes produksjon av østrogen og progesteron synker slik at eggløsningen og etterhvert menstruasjonen opphører. Disse hormonelle endringene påvirker ulike prosesser i kroppen og kan føre til symptomer som oppleves mer eller mindre plagsomme.  Overgangsalderen er en naturlig, fysiologisk prosess og ingen sykdom. Mange kommer seg gjennom den uten de store plagene, men for andre innebærer den gjerne tøffere tak.

Ikke bare hetetokter

Når ordet overgangsalder nevnes er ofte plager som hetetokter, nattesvette og tørre slimhinner det første mange tenker på. De følelsesmessige plagene som humørsvingninger, irritabilitet og nedstemthet kan være vel så utfordrende for mange. Fordi det er en tid med både hormonelle og eksistensielle forandringer kan overgangsalderen på noen måter minne om tenårene. Noen føler seg skjørere og mer sårbare, andre blir lettere frustrert og oppgitt.

Tidligere sjonglerte du gjerne lett flere baller samtidig, mens du nå opplever at du stadig oftere mister en eller flere av dem. Føler du at overblikket glipper? At du blir fortere sliten og mer ukonsentrert? Du er ikke alene om å oppleve at konsentrasjonen og hukommelsen blir dårligere i en periode. Kanskje er du vant til å ha kontroll i hverdagen? Det lar seg dessverre ikke gjøre å ha kontroll på overgangsalderen. Plutselig kan du få hetetokter midt i et viktig møte og frustrasjonen stiger

Egenomsorg kan gi en mykere overgang

Å tilpasse livsstilen og sørge for god egenomsorg kan gjøre denne perioden bedre. Det er på ingen måte slik at det løser alt, men kroppen blir bedre rustet til å møte de utfordringene som følger med denne perioden.

  • Søvn og hvile 

Sørg for gode rutiner for søvn og hvile, og prioriter nattesøvnen. Lite energi og forstyrret søvn er ikke uvanlig. En god natts søvn gjør det lettere å takle andre utfordringer. Sjekk temperaturen på soverommet, slik at det hverken er for varmt eller for kaldt. Ha rommet så mørkt som mulig.

  • Fysisk aktivitet:

Kvinner som er aktive ser ut til å ha færre symptomer i overgangsalderen. Fysisk aktivitet virker også avspennende og motvirker nedstemthet.

  • Å drikke rikelig med vann:

Vann virker temperaturregulerende på kroppen, og får du i deg nok vann kan det hjelpe kroppen å håndtere plutselige temperatursvingninger på en bedre måte. Lindres hetetoktene blir ofte humøret bedre.

  • Avkobling og alenetid:

Finn deg måter å koble av på som du trives med. Sørg for å ta pauser i hverdagen. Gi deg selv små pusterom, bokstavelig talt, hvor du passer på å puste dypt og riktig. Stress kan føre til at de ubehagelige symptomene på overgangsalderen blir enda kraftigere. Tren deg opp til å være kjærlig, oppmerksom og nærværende i deg selv. Det er heller ikke uvanlig å føle et større behov for tid alene – unn deg det!

  • Åpenhet og god kommunikasjon:

En åpen kommunikasjon med dine nærmeste kan gjøre relasjonene bedre og nærere. Det kan bidra til at de ikke blir så bekymret når de ser hvordan du har det. Og det kan hjelpe dem til å være mer tålmodig og forståelsesfull.

‘En ovegang, ikke en undergang’

Det er interessant at i samfunn hvor kvinner opplever at de blir betraktet som vis og erfaren med oppnår høyere status i kraft av sin alder har de mindre plager i denne fasen av livet. Det kan se ut til at samfunnets tanker om denne tiden påvirker hvordan den oppleves. I vårt samfunn hvor den evige ungdomskilden jaktes ubønnhørlig føler en del på et stigma ved det å være kommet i overgangsalderen.

Ha også i tankene at denne perioden i livet ofte sammenfaller med andre store endringer, som aldrende foreldre, barn som flytter hjemmefra og et samliv hvor dere skal prøve å finne tilbake til den gode tosomheten.

Lyspunktet er at for mange er overgangsalderen begynnelsen på en god periode i livet med mer overskudd og større trygghet i forhold til andre mennesker. Velger du å møte denne perioden av livet med nysgjerrighet akn du oppleve den som et positivt steg hvor du beveger deg over til neste livsfase. Dette kan være en tid til ettertanke. Kanskje bringer denne perioden med seg mulighet for endringer? Når denne perioden er over, kan kvinner som fortsetter å ta vare på helsen få nye krefter og glede seg over mange gode år framover.

Behandling ved overgangsplager

Selv om du er i overgangsalderen trenger du ikke plages mer enn nødvendig. Mange tror dessverre det, og søker ikke hjelp de ikke vet finnes. Mange kvinner opplever at akupunkturbehandling er med å styrke dem og bidrar til at de kan møte denne fasen i livet på en mer balansert måte, med mer energi og bedre livskvalitet. Homeopati er et godt alternativ eller supplement til hormonbehandling. Vi kan veilede og hjelpe deg til å lindre symptomer og plager relatert til overgangsalderen.

Les mer

Overgangsplager og hetetokter