Kjærlighetshormonet oxytocin styrker parforholdet

dreamstime_xxl_13604122Parforhold er uten tvil en stor kilde til glede. Uansett hvor harmonisk de er byr de likefullt alltid på en dose utfordringer og vanskelige perioder underveis. Ønsket om å bli foreldre sammen er sterkt for mange. Opplever man at veien dit er lenger enn man hadde håpet kan utfordringene vokse seg ekstra store. Da kreves det ekstra innsats for å ta vare på forholdet.

Kjærlighetshormonet

Mange har hørt om oxytoxin, ofte kalt kjærlighetshormonet. Kanskje har du hørt om det i forbindelse med den rollen det har hos mødre under fødsel og i forbindelse med amming? Oxytocin er et signalstoff som er spesielt aktivt i den delen av hjernen som styrer følelser. Utskillelsen av dette hormonet øker når vi deler gode opplevelser sammen med andre, for eksempel når vi har sex, gir en klem, får massasje eller møter blikket til noen vi er glad i.

Fint, tenker du kanskje, men hvilken nytte har dette for oss? Tenk om de daglige, gode fysiske berøringene kan bidra til god kommunikasjon? At det å være bevisst på berøring og nærhet kan bidra til større trygghet og mer omsorg i forholdet? Dette hormonet kan styrke både empatien og kommunikasjonen i et parforhold. Nyere studier viser at oxytocin gjør oss mer sympatiske, støttende og åpenhjertige om våre følelser – alle ting som bidrar til å styrke et parforhold. Før trodde man oxytocin var et kvinnehormon. I dag vet vi at hormonet spiller en viktig rolle både hos kvinner og menn.

Verdien av enkle fysiske kjærtegn

Ord er viktige, men de krever ikke nødvendigvis bevisste anstrengelser. Kyss, kos og klem krever en vilje og et iniativ. Fysiske kjærtegn er vitige måter å gi og motta kjærlighet og bekreftelse på i et parforhold. Kjærlig berøring formidler ordløst det vi alle innerst inne ønsker å høre  – slik som ‘Jeg er glad i deg’, Jeg setter pris på deg’ og ‘Jeg liker deg akkurat som du er’.

Det skal ofte ikke så mye kroppskontakt til for å få en positiv effekt, både mentalt og fysisk. .Det viser seg at å holde hender virker svært beroligende på kroppen. Det gjør godt å bli bekreftet. Når du opplever at noen ser deg, lytter til deg og støtter deg øker nivået av oxytocin og forholdet deres blir sterkere. Par som smiler til hverandre, rører ved hverandre, sender hverandre kjærlige blikk, kysser og klemmer eller bare sitter tett sammen i sofaen, håndterer ulikheter bedre og kommer lettere gjennom vanskelige perioder i parforholdet.

Lag små rom i hverdagen

Vi lever i et samfunn hvor det å bli sett på som sterk og selvstendig er viktig. Derfor glir vi også stadig over i stress. Hverdagens trivialiteter og livets mas fører ofte til en nedtoning av den fysiske kontakten, og partneren går over til kun å bli en nyttig medarbeider.

Så hva kan vi gjøre for at det ikke skal bli slik. En tanke kan være å lage en plan og bestemme seg for å gjøre noe en gang om dagen i en uke. Ikke sett for store eller uoverkommelige mål, gjør noe som er nærliggende for dere begge. Spør gjerne hverandre hva den andre ønsker at du gjør framover.

Her er en liste over ting mange nevner at de lengter etter fysisk:

  • Å ligge i skje og kose om kvelden eller morgenen
  • Å møte et smil og et par vennlige øyne når man våkner eller kommer hjem
  • Å få et kyss eller en klem på vei ut døren
  • Å gå hånd i hånd
  • Å få et kyss eller en klem når man kommer hjem
  • Å sitte ved siden av hverandre i sofaen, i stedet for i hvert sitt hjørne
  • Å bli berørt noen ganger i løpet av en samtale
  • Å bli møtt med et mer åpent og imøtekommende kroppsspråk
  • Tenk over hva dere gjorde i starten av forholdet – kanskje noe er verdt å gjenoppta?

Les mer

Barnløshet

Barnløshet hos kvinner

Barnløshet hos menn

Når barn nummer to lar vente på seg