Brystbetennelse kan gjøre skikkelig vondt Og når brystet er hovent, rødt og smertefullt, kan det være vankelig å finne noen glede med ammingen. Brystbetennelse er ganske vanlig, mellom 10 og 20 % får brystbetennelse i løpet av ammeperioden. Tilstanden opptrer hyppigst de første 6 ukene etter fødselen og ved overgang fra fullamming til delamming. Kvinner som har problemer med brystspreng, tilstoppede melkeganger og såre brystknopper er mest utsatt.
Hyppig tømming av brystet er første bud ved brystbetennelser, og da er babyen den beste hjelperen du kan ha. Sørg for at brystene tømmes godt ved hver amming. Det er avgjørende å få tømt brystet helt, og derfor skal barnet ammes ved det betente brystet først. Sørg for at sugeteknikken er i orden, så nedløpsrefleksen stimuleres. Skift evt. ammestillinger, så barnet kan tømme alle områder i brystet. Hvis ikke babyen klarer å tømme et bryst tilstrekkelig selv, kan du i en periode bruke en brystpumpe til å tømme resten. Forsøk å få til å tømme brystet annenhver time hele dagen og et par ganger i løpet av natten.
Varme og massasje av brystet kan hjelpe på tømmingen. Masser det ømme partiet forsiktig mot brystknoppen mens barnet suger eller når du bruker brystpumpe. Amming og tømming er lettere i varme omgivelser; pass på at det er varmt nok rundt deg. En varm dusj eller et varmt bad kan også gi god lindring og fremme utdriving av melken. Ikke bruk for stram BH. Denne kan gi dårlig drenasje av en del av brystet.
I homeopatien benyttes gjerne midlene Phytolacca og Belladonna ved brystbetennelse. Vi kombinerer gjerne homeopatien med akupunktur- og laserbehandling i et forsøk på at ammingen igjen skal bli rolige stunder med nærhet og glede.