dreamstimeextralarge_18631156Under et svangerskap skjer det forandringer i musklatur, leddbånd og brusk i bekkenet. For mange er det godt å få lindring for plager som oppstår i den forbindelse.

Mange av forandringene er en naturlig prosess som skjer hos alle gravide. Økt elastisitet i leddbåndene og økt bevegelighet i bekkenet er nødvendig for at dette skal kunne gi etter under fødselen slik at barnet lettere kan passere ut gjennom fødselskanalen. Disse forandringene er styrt gjennom hormonelle forandringer som skjer i kroppen.

Hos noen gravide blir bekkenet for bevegelig og ustabilt, og det medfører smerter. Ifølge en norsk undersøkelse opplever ca. 15 prosent av gravide en smertefull bekkenløsning. Symptomene er smerter i rygg, bekken eller midt foran mot symfysen, under eller etter svangerskapet. Smerter på forsiden av bekkenet er mest vanlig, og disse kan godt stråle til lysken, seteregionen eller ned i benet. Det kan også kjennes ut som om det er vondt inne i selve hofteleddet.

Bekkenet består av tre bevegelige bekkenledd og et haleben som sammen danner en ring, og utgjør grunnmuren for en bevegelig korsrygg. Bekkenet er i bruk og bevegelse hele tiden. I et svangerskap får bekken og rygg nye påkjenninger bl.a. i form av rask vektøkning på forsiden av kroppen. Disse påkjenningene fører gjerne til muskelstramninger i området som intensiverer smertebildet.

Smertene øker med belastning og tiltar derfor gjerne utover dagen. De oppleves gjerne når du går, når du skal skifte stilling, når du skal løfte eller bære noe eller når du skal gjøre bevegelser som innebærer å måtte rotere lett i bekkenet som f.eks. å gå inn og ut av bilen. Søvnproblemer kan følge tilstanden fordi det er vondt å snu seg og vanskelig å finne en god stilling å ligge i. Smertene lindres ved ro, og det kan for mange være nødvendig med et lavere aktivitetsnivå enn vanlig.  Dette kan innebære praktisk hjelp og avlastning med daglige gjøremål.

Akupunktur kan benyttes for å fremme sirkulasjon og for å lindre smertene bekkenløsningen kan forårsake. Der vi ser det er nødvendig, løsner vi opp i muskelknuter (triggerpunkter). På denne måten kan akupunkturbehandlingen bidra til å opprettholde funksjon og stabilitet i bekkenet og redusere sannsynligheten for varige plager. Det er viktig å undersøke årsaken til smertene, og å finne ut om plagene skyldes feilbelastninger som kan rettes på.