Vi har i løpet av 25 år opparbeidet oss god erfaring med behandling av IBS og andre fordøyelsesplager. Spør oss gjerne om råd.
Gjennom avtaler med Nordic Laboratories og Lab1 så har vi mulighet til å ta alle vanlige blodprøver, samt en rekke funksjonell-medisinske tester og prøver.
Det å få plager med fordøyelsen er på mange måter vanskelig, og personer med irritabel tarm kan ofte føle at de ikke tas alvorlig. Omtrent 15 prosent av befolkningen lider av såkalt irritabel tarm (IBS).
Symptomer på irritabel tarm (IBS)
- Magesmerter; Noen klager over tydelige smerter, men de fleste gir gjerne heller uttrykk for en litt ubestemmelig følelse av ubehag, oftest i nedre del av magen. Dette ubehaget blir ofte bedre etter at de har vært på toalettet og fått tømt tarmen godt.
- Diarè og/eller forstoppelse; Uregelmessig avføring er typisk for IBS. Noen plages med hyppig og løs avføring, andre mest med sjelden og hard avføring – men de fleste opplever begge deler. Det trenger ikke å være noen tydelig sammenheng mellom hvor ofte man er på toalettet og avføringens konsistens.
- Luftplager; Følelsen av oppblåsthet er vanlig ved IBS. For mange er dette den største plagen. Det er vanlig at man blir mer oppblåst utover dagen, og at denne oppblåstheten forsvinner om natten. Luftplagene blir ofte verre etter måltider.
I tillegg opplever personer med IBS ofte andre plager enn kun fra mage-tarm-kanalen, typisk er gjerne smerter og betennelser i muskler og ledd og utmattelse, men tilstanden knyttes også til angst, depresjon, luftveisproblemer, konsentrasjonsvansker, sengevæting, oppblåsthet, utmattelse, nedstemthet, hodepine, hyperaktivitet, betent tarm, søvnløshet, kløende hud, utslett, søvnforstyrrelser, ødem (vannoppsamlinger), vektproblemer m.m. Noen har mange symptomer, mens andre opplever færre plager.
Årsaker
Selv om det sies at den strengt vitenskaplige årsaken til IBS ikke er klarlagt, så vet vi i dag veldig mye om forskjellige årsakssammenhenger. Vi hjelper gjerne deg ved å sannsynliggjøre hva som har innvirkning i ditt tilfelle.
Vanligvis vil vi starte med en indikatortest for magesyre. Dette kan du enkelt gjøre hjemme hos deg selv. Vi vurderer også etter hvert tester for å avdekke matvare- intoleranser, SIBO, nivået av gode og dårlige bakterier i fordøyelsessystemet, permeabilitet i de forskjellige områdene av tarmen osv.
Akupunktur og mage/tarm
Akupunktur sett gjennom tradisjonell kinesisk medisin har stort fokus på mage- og tarmsystemet. Det er her opptaket av næringsstoffer til kroppen skjer, og om magen ikke fungerer optimalt, vil dette over tid kunne føre til underskuddstilstander. Flere pasienter som kommer til klinikken for andre plager enn i magen, viser det seg også ofte at de har hatt en ustabil mage over lang tid. Siden det totale symptombildet hos personer med IBS kan variere veldig fra person til person, vil akupunkturbehandlingen ofte gjøre det samme. På et generelt grunnlag velger vi punkter som styrker fordøyelsen, demper stress og reduserer smerter og ubehag.
Kosthold og irritabel tarm
De fleste personer med IBS opplever at symptomene har sammenheng med kosten. Det er mange ulike faktorer som kan spille inn når det kommer til en god fordøyelse og tarmhelse. I de senere år er det publisert studier av høy kvalitet som viser at mageplagene ved IBS kan lindres ved å redusere inntaket av visse typer karbohydrater som er tungt fordøyelige (FODMAP). Mange har god nytte av å kutte ned på slike matvarer i kosten, men en del opplever at de likevel reagerer på mat de får i seg. Det kan være utfordrende å selv skulle kartlegge hvilke matvarer som er synderen, og det kan være gunstig å teste for overfølsomhet for ulike matvarer. Matintoleranse kan enklest forklares som en unormal reaksjon på spesielle matvarer. En test av IgG-antistoffer kan være et nyttig og godt verktøy. Andre ganger kan regulering av magesyre, fordøyelsesenzymer og tarmflora gi gode resulteter
Colonterapi og mage/tarm
Noen kommer også til oss for colonterapi/tarmskylling, og opplever med det en reduksjon av sine fordøyelsesplager. Ved hjelp av CHT-behandlinger kan man hjelpe til å fjerne gamle slaggrester som sitter fast inne i tykktarmens mange kriker og kroker. En rengjøring av veggene i tykktarmen bidrar til ennormalisering av tarmfloraen. Colonterhydroterapi er en skånsom behandling hvor rent, filtrert vann renser dette fantastiske organet. Behandlingen er hygienisk, lukt- og smertefri, og utføres av sykepleiere. Du kan lese mer om colonterapi her.
Les mer:
En sunn tarm er en glad tarm – om magefølelsen og tarmhjernen