Ingefær – roten til mye godt

Ikkimagese bare smaker den godt, men den lille planten inneholder et helt lite ‘apotek’ av ingredienser med helseeffekter. Les mer om noe av det den er god for her.

Ingefærrot er ufarlig, billig og god for svært mye. Alle bør bruke denne roten som har en allsidig og effektiv virkning.

Høsten er kommet over oss og sammen med den kommer gjerne hoste, snue, forkjølelse og influensa. Frisk ingefær er en skikkelig viruskriger, og kan være med å dempe forkjølelsesplager. Ingefær inneholder faktisk over 50 forskjellige typer av antioksidanter, og er derme en av de aller mest antioksidantrike urtene vi kjenner til. Roten har en varmeregulerende effekt og kan redusere feber ved å framkalle svetting. Den har en slimløsende effekt, og siden den er bra for slimhinner så lindrer den sår hals og bihulebetennelse.

Ingefær betraktes i folkemedisinen også som en lindrende urt ved plager som hodepine, tannverk, leddplager (revmatisme) og muskelsmerter. Dette fordi den inneholder gingeroler som motvirker dannelsen av stoffer som spiller en viktig rolle ved smerter, betennlser og feber.

Aller mest kjent er gjerne ingefæren for at den både styrker og roer fordøyelsen, stimulerer appetitten og bedrer næringsopptaket i tarmen. Den smertestillende og avlsappende virkningen urten har på fordøyelsessystemet kan lindre kramper, kolikk, magesmerter og oppblåsthet. Det er påvist at ingefær kan ha en god virkning mot kvalme og reisesyke.  Det ser ut som ingefær hemmer signalmottakere i nervesystemet, men forskere tror også at urtens effekt skyldes en direkte virkning i fordøyelseskanalen. Ved svangerskapskvalme kan ingefær være til hjelp, gjerne i form av ingefærte. Ingefær mot kvalme skal bare brukes når behovet er tilstede. Under graviditet bør den bare brukes i korte perioder og ikke mer enn tre kopper te om dagen.

På toppen av det hele smaker den godt. Utover høsten er det deilig å kose seg med noe varmt i koppen. Hvorfor ikke bytte ut en av de daglige kaffekoppene med din egen superdrikk. Her er tre enkle måter å bruke den på i hverdagen.

INGEFÆRTE: Kok opp vann og hell over noen biter oppskåret ingefærrot. La dette stå å trekke minst 10 minutter. Du kan gjerne tilsette 1-2 ts kanel, litt honning, presset sitron eller presset hvitløk.

VARM SJOKOLADE med ingefær og honning er en spennende dreamstime_xxl_46744391 (3)smakskombinasjon som også kan prøves. Ha et par spiseskjeer honning oppi i kjelen sammen med sjokoladen og litt melk til sjokoladen er smeltet, og spe deretter med melk og kok opp under omrøring. Tilsett 1 ts malt ingefær (til 7 dl melk) helt til slutt og server med litt pisket krem på toppen.

INGEFÆRTODDY: Kok opp 30 gram ingefær, 3 stk nellik, 1 kanelstang og 1 skive sitron med 5 dl vann. La det stå å trekke i rundt 15 minutter. Sil og søt toddyen med honning.

Når du kjøper ingefær, velg en som er hard med glatt skall og med tydelig duft. Du oppbevarer den best ved å legge den i en boks med lokk eller i lufttett plastpose i kjøleskapet, hvis ikke tørker den raskt ut. Det går også an å fryse ingefær i opptil 6 måneder.

Kilder:

1. www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter7zing_off.htm

2. www.naturdoktor.no/index.php.ingefær

3. www.nhi.no/livsstil/helseopplysning/naturpreparat/ingefer-o-folkemedisinen-25697.html