Vondt i ryggen – hva nå?

Å ha ryggsmerter er som å bli sliten eller trist; vi liker det nødvendigvis ikke, men det skjer nesten alle en eller annen gang. Smerter i ryggen er svært vanlig, og de aller fleste av oss vil oppleve ryggsmerter en eller flere ganger i løpet av livet.

Det kan være flere årsaker som kan gi ryggsmerter. I de fleste tilfeller er det snakk om det som kalles uspesifikke korsryggsmerter. Oftest er det strukturer i selve ryggen som strekk i en muskel, spenning i et ledd og strekk i en sene eller ligament som gir smertesymptomene. For å være på den sikre siden spenner muskulaturen lokalt seg for å beskytte skadeområdet og sørge for at det blir holdt i ro. Det gjør vondt når musklene låser seg, og det føles som om de står i krampe.

Noen opplever utstrålende smerter som strekker seg fra setet og forbi kneet som skyldes trykk på en nerverot i ryggen, oftest på grunn av prolaps eller trange forhold i nerverotkanalen. Da tar det gjerne lenger tid å bli smertefri.

Til enhver tid regnes det med at 15 prosent av befolkningen har vondt i ryggen. Men selv om det er en relativt vanlig plage kan en smerteperiode oppleves svært tung og slitsom.

Ryggen er skapt for bevegelse

Det er stor enighet om at smerter i ryggen leges raskest og best ved at man i størst mulig grad er i normal og variert bevegelse. Har du en akutt vond rygg kan du føle at bevegelse og aktivitet virker skremmende fordi smerten er både ukjent og intens. Husk på at ryggen er sterk og skapt for å tåle mye belastning. Forsøk å bevege deg så mye du klarer innenfor din smertegrense. Det er ikke skadelig eller farlig om det gjør vondt når du er i aktivitet, og for mange gjør det godt å ha noe annet å tenke på.

Tankene dine rundt ryggsmertene har vist seg å være viktigere enn du kanskje tror. Uro, redsel og bevegelsesfrykt kan bidra til at smertene opprettholdes.

Noen ganger kan smertene være så intense at det er nødvendig å ligge ned for å lindre dem. Har du en akutt vond rygg kan det være best å veksle mellom å ligge for å dempe smertene, og å være så mye i bevegelse som du klarer ved for eksempel å ta noen små turer rundt i huset. Ti korte turer er bedre enn en lang tur. Stikkordet er variasjon – da stivner du ikke for mye til og samtidig spennes ikke musklene unødig mye.

Dårlig søvn påvirker ryggsmerter

Ryggsmerter kan gjøre det vanskelig for deg å få en god natts søvn. Å finne en god liggestilling som avlaster er viktig.

Ligger du på ryggen er det lurt å passe på å ikke ha for stor belastning på knær og hofter. Legger du en pute eller et sammenrullet teppe under knærne for avlastning tippes bekkenet bakover, korsryggen rettes ut og det vil redusere den lokale irritasjonen.

Liker du å ligge på siden er det lurt å legge den samme puten mellom knærne for å avlaste rygg, bekken og hofteparti. De fleste som ligger på siden trekker opp det ene benet og tipper framover. Da får ryggsøylen en vridning som gir stor belastning i korsrygg og bekken. Polstringen fra puten gjør at du ligger mer med knærne oppå hverandre , ikke tipper framover og belastningen blir mindre.

Varme kan gi lindring

Varmebehandling kan prøves ved akutte ryggsmerter. Varmen fra for eksempel varmeflaske vill øke blodsirkulasjonen og spenninger i musklene kan reduseres. Smertene kan dermed mildnes og bevegelse blir mindre smertefulle. Dersom smerten skyldes en betennelse, skal varmebehandling ikke benyttes.

De fleste studiene har kommet fram til at dersom varmebehandling brukes tidlig i smerteforløpet, kan det mildne smertene, øke bevegeligheten og redusere stivheten for en kort periode.

Et av de mest omfattende forsøkene tok for seg ni andre undersøkelser på området. Analysen er publisert i The Cochrane Database of Systematic Reviews. Totalt ble informasjon fra 1200 mennesker inkludert. Resultatene viser at fem dager med varmebehandling – hovedsakelig i form av omslag – reduserte smertene betydelig, sammenlignet med smertestillende legemidler.

Kombinasjonsbehandling, med både varme og mosjon, ser imidlertid ut til å være den beste løsningen.

Hvordan redusere sannsynligheten for tilbakefall?

Aktivitet

En av de viktigste tingen vi kan gjøre for ryggen vår er å bevege den. Kroppen vår er skapt for bevegelse, likevel sitter vi mer enn vi noen gang har gjort før. Ryggen trenger å utfordres for å fungere i dagliglivet. Aktivitet er minst like viktig for å forebygge som når du faktisk har vondt i ryggen. Velg aktiviteter og former for mosjon som er lystbetonte for deg. 20-30 minutters aktivitet, aller helst daglig, er bra. Det kan være for eksempel være gange eller sykling, gjerne i skog og mark. Noen synes svømming i et oppvarmet basseng er en fin måte å få inn aktivitet på.

Bevegelse stimulerer sirkulasjonen i ryggen og øker tilførselen av næring og oksygen til ryggsøylen og bløtvevet rundt.  For lite bevegelse fører til mindre sirkulasjon og næring som gir stivhet, svakhet og dårlig funksjon og til slutt resulterer i smerter.

På arbeid er det viktig å variere arbeidsstillingen. Prøv å unngå å sitte for lenge om gangen, spesielt når du har vondt. Ta deg små pauser hvor du reiser deg og beveger deg litt bort fra kontorstolen når du har mulighet til det. Sitting over lengre perioder er ikke godt for ryggen, hverken på jobb eller hjemme. Vær også oppmerksom på statiske og monotone bevegelser.

Tøyninger

Tøyer du regelmessig kan du unngå mange belastningsskader. Tøying er ferskvare – vi mister den bevegeligheten vi ikke bruker. Det er flere muskler som kan være aktuelle å tøye regelmessig for å holde ryggen i god form. Hofteleddsbøyerne påvirker ikke bare hotene, men også korsryggen. En stram hofteleddsbøyer gir økt svai i ryggen, som i sin tur igjen kan føre til stiv muskulatur i ryggen. Også musklene på bakside lår trenger god bevegelighet for å redusere belastningen på ryggen. Skal du bøye deg ned for å plukke opp noe på gulvet, så krever dette god bevegelighet i lår, hofte og rygg.

God søvn

På samme måte som dårlig søvn kan gjøre oss mer stresset, gi oss hodepine og gjøre oss trøtte, kan det også forårsake eller forlenge ryggsmerter. Så gode rutiner og søvnvaner vil være til hjelp for å redusere smerte.

God livskvalitet

For noen kan det også være nyttig å ta grep i forhold til en vanskelig arbeids- eller livssituasjon. Ryggsmerter er ikke en psykisk lidelse. Vond rygg oppleves gjerne som en fysisk reaksjon på overbelastning, men i mange tilfeller kan ryggsmertene være stressrelatert. Følelser og psykisk belastning har en innvirkning på vår fysiske helse. Angst, stress og nedstemthet kan gjøre oss mer sensitiv for smerter. Mistrivsel på jobben eller andre private problemer bidrar til å forsterke opplevelsen av plagene, og har betydning for hvor lenge smertene varer.

Akupunktur og ryggsmerter

De nasjonale kliniske retningslinjene anbefaler akupunktur som behandling ved langvarige uspesifikke korsryggsmerter. Studier viser at akupunktur reduserer smerter, bedrer bevegelighet og reduserer antall sykmeldingsdager. Behandling med akupunktur er minst like effektivt som standard medisinsk behandling for ryggsmerte (medikamenter, kognitiv terapi, ryggskole, trening, fysioterapi og kiropraktikk). Ved å lindre smertene blir det lettere å holde seg aktiv og bruke kroppen riktig, slik at tilhelingen skjer fortere.

Vi erfarer at i det lange løp er det en kombinasjon av flere tiltak som holder deg fri fra ryggplager. Det nyttig med en individuell vurdering av hvilke faktorer som påvirker ryggsmerte hos den enkelte og forsøke å adressere dem i tillegg til selve behandlingen.

Obs

Selv om ryggsmertene er sterke, er de sjelden uttrykk for noe alvorlig. Men du bør oppsøke hjelp hvis:

  • Du føler deg utrygg på hva det kan være.
  • Smertene er veldig sterke.
  • Du har nedsatt muskelkraft i lår, legg eller fot.
  • Du har hatt et ufrivillig vekttap, feber eller dårlig almenntilstand.
  • Du har mye vondt etter å ha skadet ryggen i en ulykke.

Du bør umiddelbart søke legehjelp dersom du får problemer med vannlatingen eller blir nummen i skrittet.

Kilder:

https://oslo-universitetssykehus.no/Documents/FORMI,%20forskningsenhet%20for%20muskel%20og%20 skjeletthelse/Brosjyrer/Pasientbrosjyren%20verdt%20%C3%A5%20vite%20om%20vond%20rygg.pdf

https://www.vitusapotek.no/sykdom-og-plager/skjelett%2C-muskler-%26-ledd/ryggsmerter/a/A3454

https://www.vondt.net/varme-mot-ryggsmerter-hva-sier-forskningen/

Sherman KJ, Coeytaux RR. Acupuncture for the treatment of common pain conditions: Chronic back pain, osteoarthritis, and headache. Journal of Clinical Outcomes Management. 2009a; 16(5)(pp 224-230), 2009a.

Witt CM, Jena S, Selim D, Brinkhaus B et al. Pragmatic randomized trial evaluating the clinical and economic effectiveness of acupuncture for chronic low back pain. Am J Epidemiol. 2006 Sep 1;164(5):487-96.

Cherkin DC, Sherman KJ, Avins AL, Erro JH, et al. A randomized trial comparing acupuncture, simulated acupuncture, and usual care for chronic low back pain. Arch Intern Med. 2009; 169(9):858-66.

Haake M, Müller HH, Schade-Brittinger C, Basler HD, et al. German Acupuncture Trials (GERAC) for chronic low back pain: randomized, multicenter, blinded, parallel-group trial with 3 groups. Arch Intern Med. 2007 Sep 24;167(17):1892-8.