God tarmhelse gir god livskvalitet

dreamstime_xl_6604513-2Vi mennesker har et fantastisk organ, et organ vi sjelden snakker om, som etterhvert begynner å få den oppmerksomheten det fortjener – nemlig tarmen vår.

De fleste forbinder naturlig nok tarmen med å være det organet som hjelper oss å fordøye maten og som gjør at vi må på do. Nytt for mange er det gjerne at tarmen er et sentralt organ som regulerer mange andre funksjoner. Den skaffer oss energi og byggesteiner slik at vi kan drifte kroppen vår. Tarmen produserer over 20 hormoner, bestemmer blodtypen og immuncellene trenes opp der, for å nevne noe. Tarmen har også en nær tilknytning til hjernen vår, som den forsyner med viktig informasjon om hva som foregår i resten av kroppen. En godt fungerende fordøyelse bidrar til en godt fungerende hjerne. (Det kan du lese mer om i dette innlegget).

Vår tarmflora

Tarmen vår får hjelp av enorme mengder bakterier – vår normalflora. Vi er ikke født med alle de tarmbakteriene vi har som voksne.  Som barn blir vi født med en steril tarmkanal, men naturen har ordnet det slik at vi gjennom en vanlig vaginal fødsel får tilført en perfekt tilpasset dose bakterier fra moren vår. Hos et voksent menneske er tarmen omtrent 8 meter lang – fordelt på ca. 6,5 meter tynntarm og ca. 1,5 meter tykktarm. I tykktarmen vår kan det være opp til 100 milliarder bakterier per gram. Totalt i tarmen vår vil det være fra 1-10 ganger flere bakterier enn det er celler i selve kroppen. Disse bakteriene er livsviktige for oss.  Det forskes mye for å forstå omfanget av alle de forskjellige funksjonene disse bakteriene har og å kartlegge hvor viktige de er for vår helsetilstand. Vi vet allerede nå at disse bakteriene bidrar til optimalt næringsopptak, avgiftning, utskillelse av avfallsstoffer og sørger for å holde slemme bakterier og sopp i sjakk.

Professor Jan Raa sammenligner i Helsemagasinet nr 6 (1) tarmene våre med en tropisk regnskog – et økosystem med stort mangfold. Dersom dette mangfoldet ødelegges , vil noen arter få problemer med å klare seg, mens andre arter får bedre vekstvilkår. For noen tiår siden var melkesyrebakterier utbredt i naturmiljøet, og det var enkelt å få tilført helsefremmende bakterier via ulike vekster og en rekke matvarer. Intensivt landbruk har redusert forekomsten av naturlige melkesyreproduserende mikroorganismer. Stress, dårlig kosthold og antibiotikakurer er eksempler på andre faktorer som påvirker tarmfloraen slik at den kan komme i ubalanse. Dette vil igjen kunne føre til oppblomstring av opportunistiske bakterier (som vanligvis ikke forsårsaker sydom) eller overvekst av sykdomsfremkallende mikroorganismer. Det kan da være gunstig å øke tilførselen av de gode bakteriene vi trenger i tarmen. Dette kan gjøres både via kostholdet og som tilskudd. Hvilke bakteriestammer hver enkelt trenger å tilføre for å normalisere tarmfloraen avhenger av flere forhold, og vi hjelper deg gjerne i denne prosessen.  Det er viktig å velge produkter av høy kvalitet som er tilpasset den enkeltes behov.

Viktig for immunforsvaret

Når nær 80% av kroppens immunceller finnes i tarmen er det åpenbart viktig med god tarmhelse for å holde oss frisk. Bruker tarmene krefter på å slåss med seg selv, betyr det at vi er mer utsatt for sykdommer. Bortsett fra luften vi puster inn og det huden tar opp fra miljøet rundt oss, går alt som kommer inn i kroppen gjennom fordøyelsessystemet.

Bakterier omtales ofte som gode eller dårlige bakterier, men man kan ikke si at bestemte bakterier er dårlige, fordi det kommer an på hvor de befinner seg og i hvilken sammensætning.  Tarmfloraens sammensetning og mangfold  er et hårfint system hvor det skal være en harmonisk balanse mellem bakterienes forsvar og angrep, slik at immunsystemet aktiveres og reagerer og vi ikke blir syke.  Akkurat som mennesker er født med ulik personlighet, kan tarmsystemet vise høyst forskjellige reaksjonsmønstre. Noen kan utsette seg for både bakterier og store kostholdsendringer uten å merke noe som helst. Andre opplever at selv den minste endring i levesett, døgnrytme og matmønster gir trøbbel.

Dennis Raahave. lege ved Hillerød sykehus i Danmark, har forsket på irritabel tarm og oppnådd stor internasjonal anerkjennelse for sin påvisning av at lidelsen i virkeligheten ofte medfører en skjult forstoppelse. Han mener at det er en sammenheng mellom forstoppelse og helsen generelt. ‘Ved forstoppelse blir immunforsvaret overarbeidet.. Det kan enten bety, at man sjeldent blir syk, men derimot får forskjellige allergier, eller at man får nedsatt immunforsvar med hyppige infeksjoner som for eksempel forkjølelser. Når forstoppelsen blir behandlet, har det vist seg, at allergier forsvinner, og at man har færre infeksjoner. Det tyder på at det er en viktig sammenheng mellom sygkdom og vår tarmflora.’ (2)

Bedre magefølelse

Har vi en tarmflora som ikke gir oss besvær, bør vi stelle godt med den. Har vi tarmplager som kan tenkes å bero på ubalanse i tarmfloraen vil det være gunstig å gjøre tiltak for å normalisere denne. Noen tips kan væredreamstime_xl_19321818

  • Tygg maten godt – det er der fordøyelsen starter.
  • Gi deg god til å spise. Spiser du under stress fordøyes ikke maten ordentlig.
  • Stressmestring og søvn kan være viktigere enn du tror ved en irritabel tarm.
  • Regelmessig mosjon bidrar til at maten beveger seg gjennom fordøyelsen.
  • Det er viktig å drikke rikelig med vann.
  • Innlemm probiotika i kostholdet ditt, enten gjennom maten eller som tilskudd.

Om du har lest så langt, så er du gjerne nysgjerrig på hva mer som kan gjøres dersom du har plager som stammer fra fordøyelsen og tarmsystemet. Siden tarmen er så viktig kan ubalanser bidra til symtpomer fra andre organsystemer som hud, nervesystem, luftveier og muskel-og skjelettsystet.

Akupunktur benyttes i forbindelse med irritabel tarm og andre plager i fordøyelsessystemet. Tradisjonell kinesisk medisin har stort fokus på mage- og tarmsystemet. Mange som kommer til klinikken vår kommer for andre plager enn i mage og tarm, men har stor nytte av at vi også fokuserer viktigheten av en godt fungerende tarm

Homeopati og målrettede urter og tilskudd  kan også benyttes ved slike plager, enten alene eller som støttebehandling til akupunktur.

En serie med colonhydroterapibehandlinger, tarmskylling på godt norsk, kan også oppleves nyttig. Colonterhydroterapi er en skånsom behandling hvor rent, filtrert vann renser dette fantastiske organet.  Behandlingen er hygienisk, lukt- og smertefri, og utføres av godkjente sykepleiere på klinikken

 

 

Kilder:

1. Tarmens mikrober bestemmer!

2. Tarmfloraen er nøglen til godt helbred

Les mer:

En sunn tarm er en glad tarm – om magefølelsen og tarmhjernen

Irritabel tarm – IBS

Colonterapi

Matintoleransetest

CSAPx2 avføringsprøve